More Than Naked Apes Lezing door theoloog Frances Young

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In huidige tijden liggen conflict, hokjesdenken en bekrompenheid altijd op de loer. Hoe kan een nieuw mensbeeld helpen uit deze impasse te komen? Theoloog Frances Young spreekt erover deze avond.

Francis Young ging te rade bij de kerkvaders: schrijvers en wijsgeren uit de eerste eeuwen van het christendom. Hoe kunnen deze denkers uit een tijd die zo sterk afwijkt van de huidige tijd nog iets te zeggen hebben? Ze ontdekte dat de ideeën van deze vroegchristelijke denkers gebaseerd zijn op de Bijbelse notie van schepping uit niets. Volgens Young is dit concept nog steeds waardevol omdat het je dwingt om na te denken over wat het betekent om mens te zijn. Want je bent toch meer dan een naakte aap?

Photo detail
Guido Vrola via Radboud Reflects

De teksten van de kerkvaders zijn verfrissend en helpen om dualistisch denken te overstijgen. Young pleit voor een holistisch mensbeeld, om een eind te maken aan het geforceerd scheiden van materie en geest. De oude teksten wijzen op onze kwetsbaarheid en onderlinge verbondenheid. En dat zijn in de huidige tijd wel degelijke belangrijke lessen. Na haar lezing gaat Young onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen in gesprek met religiewetenschapper Peter Nissen.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Over de sprekers

Frances Young was als theoloog verbonden aan Universiteit van Birmingham. Ze staat bekend om het combineren van inzichten uit schijnbaar radicaal verschillende teksten tot persoonlijke en betekenisvolle eigen ideeën. Niet voor niets schreef ex-aartsbisschop Rowan Williams over haar boek God’s Presence: “Niemand behalve Frances Young had dit boek kunnen schrijven. Het getuigt van een uitzonderlijke menselijke rijpheid en is bovendien een intellectuele uitdaging.”

Kerkhistoricus Peter Nissen is hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit. Hij is bijzonder geïnteresseerd in eigentijdse veranderingen in de relatie tussen oude en nieuwe vormen van religie en spiritualiteit.

Prijs

Regulier € 5,-
Scholieren en studenten Gratis
Medewerkers RU Gratis

Aanmelden

Aanmelden voor deze activiteit is verplicht via de website.

Datum

dinsdag 17 april 2018 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Radboud Universiteit, Elinor Ostromgebouw, Theaterzaal C Heyendaalseweg 141 6525AJ, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie