Moet je bang zijn voor een haai? Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam leer je alles over illegale natuurvondsten,

De collegereeks in Het Natuurhistorisch gaat dit keer over collectiestukken die de douane passeerden, het belang van wilde bloemen, of je bang moet zijn voor haaien en je komt te weten of er een kompas zit in het hoofd van een vogel.

Colleges

Mogen schelpen in je koffer?
15 september 2019
Vakantiegangers zijn verzamelaars en bij de douane weten ze daar alles van. Bijzondere strandvondsten, tropische bloemen in schilderijlijstjes en sieraden van gesneden hout. Douanier en collectiebeheerder Dick Mol geeft een college over natuurhistorie van over de grenzen. Mag je zomaar dingen uit de natuur meenemen? En wat als dat niet mag? Met een aantal (museum)stukken die ooit door de douane in beslag genomen zijn binnen handbereik vertelt Mol verhalen over koralen, geprepareerde vlinders, papegaaienveren, ivoren beeldjes en schoenen van slangenleer.

Waarom zijn wilde bloemen nodig?
20 oktober 2019
Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Dat in de natuur alles met elkaar verbonden is, is zo wel duidelijk. De mens speelt daarin ook een rol. Grotere steden, meer wegen, meer landbouw en meer steen in je tuin zorgen niet echt voor een grotere biodiversiteit. Een boswachter van Natuurmonumenten vertelt over de noodzaak van wilde bloemen. Hij vertelt vanuit de praktijk over bestuiving, soortenrijkdom, vogels en mensen. Waarom heeft het eten van een appel alles te maken heeft met verstedelijking bijvoorbeeld? En wat is de rol van wilde bloemen dan?

Moet je bang zijn voor een haai?
17 november 2019
Haaien hebben in de media veelal de rol van angstaanjagende zeebewoner. Scherpe tanden, een woeste verrassingsaanval en met één hap verslinden ze een prooi. Is dit terecht? Wat doet een haai eigenlijk in het dagelijkse leven? Of als er gevaar is? En zijn ze echt in ‘onze’ Noordzee? Haaienonderzoeker Frederik Mollen vertelt over de bedreigde positie van haaien, of onze angst voor hen gegrond is en wat haaien eigenlijk erg bijzonder maakt. Dit college is ook de kans om een échte haai van dichtbij te zien.

Heeft een vogel een kompas in zijn hoofd?
15 december 2019
Elk jaar trekken miljoenen vogels vele kilometers. Sommige soorten trekken wel duizenden kilometers, vliegend over ruwe oceanen en warme woestijnen. En toch verdwalen de vogels niet, ze weten soms zelfs precies hun nest van vorig jaar terug te vinden. En dat allemaal zonder kaart, mobiele telefoon of kompas. Hoe doen ze dat toch? In dit college vertelt ir. Garry Bakker je precies hoe het nu zit met de vogeltrek.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 15 december 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 17 november 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 20 oktober 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 15 september 2019 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Westzeedijk 345 3015 AA, Rotterdam Nederland

Contact

+31 (0)10 436 42 22