Mini-ijstijd op komst? Lezing door Petra Van Lommel.

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Een wetenschapper voorspelde dat het gemiddeld aantal zonnevlekken zal dalen, de zon minder actief wordt en op aarde een mini-ijstijd aanbreekt. Maar kun je de zonnevlekkencyclus zomaar linken aan het klimaat op aarde? Lezing door Petra Van Lommel.

De zon is geen statisch, onveranderlijk hemellichaam zoals je wel eens zou kunnen denken. Ze heeft twee seizoenen die elkaar opvolgen: een seizoen waarin de zon eerder kalm is (een zonneminimum) en een seizoen waarin de zon heel wat activiteit ten toon spreid (zonnemaximum). Zo’n activiteitencyclus duurt ongeveer 11 jaar. Tijdens een zonneminimum ziet de zonneatmosfeer er meer egaal uit, tijdens een zonnemaximum is haar atmosfeer eerder een kluwen van plaatselijke actieve gebieden die kleine en grote uitbarstingen veroorzaken.

Of de zon actief is of minder actief, is te beschrijven met het zonnevlekkengetal. Het mooie aan het zonnevlekkengetal, is dat dit eenvoudig kan worden bepaald door letterlijk te tellen hoeveel vlekken aanwezig zijn op de zonneschijf. Een simpele telescoop voldoet. Dit is de reden waarom deze index zo ver teruggaat in de tijd. Systematische waarnemingen van het zonnevlekkengetal zijn beschikbaar vanaf het begin van de 17de eeuw. Er is dus een uitgebreid archief voor klimaatstudies.

Maar kun je de zonnevlekkencyclus zomaar linken aan het klimaat op aarde? Kun je besluiten dat een mini-ijstijd eraan staat te komen, indien blijkt dat de komende cyclus lager is dan de vorigen? Dr. Petra Van Lommel, verbonden aan het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) geeft tekst en uitleg.

NASA/TRACE

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

vrijdag 26 februari 2016 van 13:30 tot 16:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Elcker-Ik centrum vzw Breughelstraat 31-33 2018, Antwerpen België

Contact

+32 (0)32 18 65 60