Militaire Geschiedenis aan de UvA: Een vak apart Een lezing door prof. dr. Herman Amersfoort.

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De UvA is de enige in Nederland die een afstudeerrichting Militaire Geschiedenis aanbiedt. Ook in andere opzichten is het een vak apart.

Bijzondere lezing door prof. dr. Herman Amersfoort met de titel ‘Militaire Geschiedenis aan de UvA. Een vak apart’.

De Universiteit van Amsterdam is de enige in Nederland die een volledige master-afstudeerrichting Militaire Geschiedenis aanbiedt. Maar ook in andere opzichten is het een vak apart. Werd militaire geschiedenis tot de jaren zeventig vooral beoefend voor en door militairen, sindsdien ontwikkelde het zich tot een volwaardige academische discipline met een kring van professioneel opgeleide burgerhistorici.

Beoefening van de militaire geschiedenis vereist een zekere vertrouwdheid met het militaire metier. Het vak fascineert omdat het zich bezighoudt met één van de grootste taboes: het gebruik van geweld en het doden. Tegelijkertijd kan het daardoor ook afschuw inboezemen. Hoogleraar militaire geschiedenis Herman Amersfoort vertelt in deze bijzondere lezing over de ins en outs van zijn metier.

Over de spreker

Herman Amersfoort (1951) studeerde geschiedenis in Leiden, waar hij ook promoveerde (1988). Hij is hoogleraar militaire geschiedenis aan de UvA en aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda. Zijn publicaties betreffen vooral het Nederlandse dienstplichtstelsel en de Tweede Wereldoorlog.

Inschrijven

  • Voor deze lezing kunt u zich inschrijven via de website

Datum

donderdag 16 oktober 2014 van 17:15 tot 18:15

Organisatie