Middeleeuwse tuinen Tijdelijke tentoonstelling

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze tijdelijke tentoonstelling leer je over de middeleeuwse tuin en zijn planten, kruiden en bloemenpracht van Europa tot in het Midden-Oosten. Daarbij komen moes- en siertuinen maar ook tuinieren in de Middeleeuwen aan bod.

In het leven van de middeleeuwse mens spelen tuinen een grote rol. Niet alleen praktisch voor voedsel en geneesmiddelen, maar ook voor ontspanning, jacht en het minnespel. Het woord ‘paradijs’ is afgeleid van het Oud-Perzische woord voor tuin, ‘pairidaeza’. Zowel in de koran als in de bijbel is het paradijs beschreven als een tuin met eeuwig stromende rivieren, groenblijvende planten en dier en mens in harmonie.

Via Rijksmuseum van Oudheden

Deze tijdelijke tentoonstelling slaat een brug tussen de tuinen in de westerse en oosterse culturen, waarbij de overeenkomsten in het oog springen. In zowel in westen als in het oosten gaat het om de luxe van buiten zijn, tussen bloeiende bloemen en gereflecteerd in helder water, met paviljoens voor ontspanning, maaltijden, concerten en poëzievoordrachten.

De uitgestrekte, symmetrische tuin bij een kasteel of paleis is ook een statussymbool, waar gasten worden ontvangen en ‘verleid’ tot spel, conversatie of een gestolen kus. Te zien zijn onder andere eeuwenoude geïllustreerde manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen en prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

Prijs

Deze tijdelijke tentoonstelling is gratis in combinatie met een geldige entreebewijs voor het Rijksmuseum van Oudheden.

Regulier € 12,50
Kinderen van 5 t/m 17 jaar € 4,-
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Familiekaart
2 volwassenen en 2 kinderen 5 t/m 17 jaar
€ 29,-
CJP t/m 17 jaar € 3,-
CJP vanaf 18 jaar en studenten € 6,-
Museumkaart Gratis

Datum

zaterdag 25 mei 2019 t/m zondag 1 september 2019 van 9:00 tot 16:00

Prijs

€ 12,50

Locatie

Rapenburg 28 2311 EW, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 516 31 63