Meteorieten als verhalenvertellers Lezing door dr. Sebastiaan de Vet

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Meteorieten zijn bijzondere geologische materialen die het zonnestelsel tastbaar maken en verrassend dicht bij huis brengen. In deze lezing gaat dr. Sebastiaan de Vet in op de verhalen die meteorieten vertellen over het zonnestelsel.

Je hoeft niet met een telescoop de ruimte in te turen om je over de planeten te verwonderen: de samenstelling en mineralogie van meteorieten geven eveneens een bijzonder perspectief op onze planetaire buren. Dat blijkt zelfs uit de meteorieten die in ons land insloegen in bodems en daken. In een enkel geval worden ze in huis ‘afgeleverd’ zoals in Glanerbrug in 1990.

Ondanks dat er in Nederland slechts zes erkende meteorietvondsten zijn (de meest recente viel in 2017), geven deze bijzondere meteoorstenen inzicht in kenmerken van hemellichamen waaruit ooit planeten zoals de aarde zijn gevormd. In deze lezing wordt daarom stilgestaan bij wat meteorieten precies kunnen vertellen over de eerste miljoenen jaren van het zonnestelsel. Bovendien zie je hoe in Nederland waarnemers actief zijn in landelijke waarneemnetwerken in afwachting van de volgende meteorietinslag.

Dr. Sebastiaan de Vet, planeet- en meteorietonderzoeker bij Naturalis, neemt je in deze lezing mee in de verhalen die meteorieten vertellen over het universum.

Datum

vrijdag 13 april 2018 van 19:45 tot 21:45

Prijs

Gratis

Locatie

't Vinkhuys Diamantlaan 94 9747BJ, Groningen Nederland