Mensen en het belang van vuur Paradisolezingen 2017

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Welke rol heeft vuur gespeeld in de ontwikkeling van de mens? In deze lezing vertelt prof. dr. Joop Goudsblom over de essentiële rol van vuur voor de mensheid voor overleving en de ontwikkeling van industriële regimes.

Vuur betekende voor de mensheid dat zij voor het eerst in staat was op grote schaal in te grijpen in de natuur. Het was daarnaast de eerste vorm van energie waarover de mens beschikte, buiten de eigen spierkracht. Vermoedelijk gebruikten mensen vuur al passief voordat actief vuur gemaakt en gecontroleerd kon worden. Zonder vuurbeheersing had de overgang naar landbouw niet plaats kunnen vinden, evenmin als de industriële revolutie.

Emeritus hoogleraar Sociologie prof. dr. Joop Goudsblom gaat in deze lezing in op het belang van vuur voor de ontwikkeling van de mensheid.

Paradisolezingen

Dit is de vijfde Paradisolezing in de serie ‘leven in het heelal’. De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.

Prijs

Regulier €12,-
Vrienden van Verstegen & Stigter €10,-
Leden VPRO €10,-
Studenten €5,-

Tickets

Voor deze lezing zijn tickets te koop via de website

Paradisolezingen

In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie het leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

Datum

zondag 23 april 2017 van 11:00 tot 13:00

Prijs

€ 12,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Paradiso Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 626 45 21

Organisatie