Mata Hari, de mythe en het meisje Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdelijke tentoonstelling, waarin je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari ontmoet. Met persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers leer je haar beter kennen.

Het Friese meisje Margaretha is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Als Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over deze sensatie. Tien succesvolle jaren lang is haar naam synoniem voor sensualiteit en glamour.

Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Mata Hari sterft op 15 oktober van dat jaar voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.

De mythe
Na haar dood groeit Mata Hari uit tot een mythe. Ze is stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Haar leven is onderwerp van talloze boeken en spreekt internationaal tot de verbeelding. Als onweerstaanbare maar ook zedeloze en gevaarlijke vrouw staat ze aan de wieg van personages als de latere Bond girls. Slechts weinigen weten dat achter dit wereldberoemde icoon een meisje uit Friesland schuilt.

Het meisje
Hoe groeit de dochter van een welgestelde hoedenverkoper in Leeuwarden uit tot internationale mythe? Waar kwam haar voorliefde voor mannen in uniform vandaan? Waarop liep haar huwelijk stuk en hoe trof het noodlot Margaretha in Nederlands-Indië? Welke rol speelde het moederschap in haar leven? Wat dwong haar ertoe haar heil te zoeken in Parijs? Was ze een fantast of toch een spion – en dan voor de Duitsers of toch voor Frankrijk, of voor beide?

100 jaar

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari werd geëxecuteerd en is er in het Fries Museum een grote tentoonstelling rondom Mata Hari. In datzelfde jaar wordt ook het gerechtsdossier van Mata Hari openbaar gemaakt en zal eindelijk bekend worden of Margaretha Zelle daadwerkelijk een dubbelspionne was.

Datum

zaterdag 14 oktober 2017 t/m maandag 2 april 2018 van 11:00 tot 17:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Wilhelminaplein 92 8911 BS, Leeuwarden

Contact

+31 (0)58 255 55 00

Organisatie