Masterclass vriendschap Tweedaagse cursus

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze tweedaagse cursus door Professor Doctor Paul van Tongeren en Professor Doctor Donald Loose leer je meer over de filosofie rondom vriendschap, aan de hand van de grote denkers Aristoteles, Augustinus en Kant.

De cursus begint met een inleiding op de notie van vriendschap in de geschiedenis van de filosofie, waarbij je uitleg krijgt over de pijlers die gelegd zijn door Aristoteles en kant. Gezamenlijk lees je de teksten van de drie grote denkers. Tot slot is er een filmscreening van een film die aanzet tot gesprek over het thema vriendschap.

Aristoteles, Kant en Augustinus

“Vriendschap is een vorm van voortreffelijkheid en is bovendien onmisbaar voor het leven. Zonder vrienden wil niemand leven.” Zo begint Aristoteles zijn traktaat over de vriendschap. Hij onderscheidt drie soorten vriendschappen en vraagt zich af of je wel met iemand bevriend kunt zijn als je niet met jezelf bevriend bent.

Voor Immanuel Kant is duidelijk dat geen enkele vriendschap volledig samenvalt met de idee van vriendschap.” Hij stelt de vraag of vriendschap en zelfliefde kunnen samengaan, en in welke mate mensen beter worden van vriendschappen. “Je echt open stellen kan alleen in het gezelschap van een of twee vrienden,” meent hij. Hij noemt de kwaliteiten die nodig zijn om waardig vriend te zijn en geeft een antwoord op de vraag of je van iedereen de vriend kunt zijn.

Augustinus spreekt van zijn vriend als “de helft van mijn ziel”, maar meent dat ware vriendschap als een zaak tussen sterfelijke mensen nooit tot volmaaktheid kan komen. Vriendschap is voor hem een goddelijke gave, en is dáárom in de menselijke relaties waardevol en goed.

Prijs

Regulier € 190,-
Studenten € 40,-
STM-Alumni € 90,-

Aanmelden

Aanmelden is verplicht via e-mail

Datum

zaterdag 17 augustus 2019 vanaf 14:00
vrijdag 16 augustus 2019 vanaf 11:00

Prijs

€ 190,00

Locatie

Abdijhof Mariënkroon Abdijlaan 8 5253VP, Nieuwkuijk Nederland

Contact

+31 (0)73 657 90 17