Martin Luther King-day 2018 Symposium

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens dit symposium vertellen verschillende sprekers over de vraag: hoe staat de anti-racisme beweging in Nederland er voor? De sprekers bespreken onder andere Martin Luther King, racisme en de strijd voor gelijke rechten.

Martin Luther King Jr. sprak op 28 augustus 1963 voor meer dan 200 duizend mensen over zijn beroemde droom in Washington DC. Zijn woorden markeren een historisch ijkpunt in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zijn strijd voor gelijke rechten en tegen racisme is, na meer dan vijftig jaar, wereldwijd nog pijnlijk actueel.

Hoe staat de anti-racisme beweging in Nederland er voor? Enerzijds zijn er inspirerende initiatieven, zoals The Black Archives en New Urban Collective in Amsterdam. Anderzijds roept de Zwarte Pietendiscussie nog steeds weerstand op, en laat het een verbeten vasthouden aan tradities zien.

Dit leidde er zelfs toe dat grondrechten, zoals dat op demonstratie, afgelopen november werden geschonden met de blokkade richting Dokkum. En recentelijk won hoogleraar Gloria Wekker de Joke Smitprijs voor haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van onder anderen zwarte vrouwen in Nederland. Die toekenning leverde een stroom aan kritiek en verontwaardiging op.

Dit symposium start met een dialoog tussen de Amerikaanse activist Lucas Johnson en oprichter van The Black Archives Mitchell Esajas. Daarna gaan de sprekers in gesprek met elkaar en het publiek over racisme en gelijke rechten.

Over de sprekers

Activist Lucas Johnson is internationaal coördinator van het International Fellowship of Reconsiliation (IFOR).Deze organisatie zet zich in voor een wereld waarin conflicten zijn opgelost op een vreedzame manier.

Mitchell Esajas is mede-oprichter van New Urban Collective, een sociale onderneming met de missie jongeren van diverse achtergronden te ondersteunen.

Activist en artiest Pravini Baboeram houdt zich bezig met het creëren van kunst dat bijdraagt aan sociale verandering. Via deze weg probeert zij mensen bewust te maken van onderwerpen zoals racisme.

Moderator is Nawal Mustafa. Zij werkt momenteel als PhD aan de Faculty of Migration Law aan de VU Amsterdam.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

zondag 14 januari 2018 van 15:00 tot 17:30

Prijs

€ 10,00

Locatie

Da Costakade 102 1053 WP, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 589 16 80

Organisatie