Maria van Gelre in beeld Lezing door kunsthistoricus Johan Oosterman

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Trots, zelfbewust en in andere heersers haar gelijke ziend. Leer van letterkundige Johan Oosterman wat de waarde van het gebedenboek van Maria van Gelre is en wat wij kunnen leren van de manier waarop zij zich liet afbeelden.

Maria van Gelre, de Máxima van de Middeleeuwen? Maria van Gelre was anders dan andere adellijke vrouwen rond 1400. Zij liet zich in haar beroemde gebedenboek niet afbeelden als devote dame, maar als een echte powervrouw. Trots, zelfbewust en in andere heersers haar gelijke ziend. Leer van letterkundige Johan Oosterman wat de waarde van het gebedenboek van Maria van Gelre is en wat wij kunnen leren van de manier waarop zij zich liet afbeelden.

Maria van Gelre
Maria van Gelre werd geboren in 1380. Ze groeide op aan het Franse Hof en trouwde met de hertog van Gelre. Ze overleed kinderloos rond 1428. Aan het begin van de vijftiende eeuw liet ze een uitzonderlijk gebedenboek maken. Dit boek geldt als het hoogtepunt van de boekproductie uit de Noordelijke Nederlanden rond 1400, en het is de belangrijkste middeleeuwse kunstschat uit Gelderland. Het boek is in de loop van de tijd zwaar beschadigd. Daarom begon Johan Oosterman samen met internationale collega’s een crowdfunding actie om het boek te laten restaureren. Het opzienbarende resultaat is nu te zien op de expositie in Museum Het Valkhof Ik, Maria van Gelre.

Sterke vrouw
Het is niet uitzonderlijk dat opdrachtgevers in de Middeleeuwen zichzelf lieten afbeelden in een boek. Maar de zelfbewuste manier waarop Maria van Gelre dit deed is dat zeker wel. Doorgaans lieten opdrachtgevers – en zeker vrouwen – zichzelf devoot knielend in een hoekje van het miniatuur afbeelden. Niet Maria van Gelre: trots rechtop in een modieuze mantel met trendy opstaande kraag doet zij denken aan afbeeldingen van de Maagd Maria.

Verbeelding
De manier waarop iemand zich laat afbeelden zegt veel over de manier waarop degene zichzelf ziet – niet alleen 600 jaar geleden, maar zeker ook vandaag. Denk maar aan de beroemde foto’s van Beyonce als maagd Maria met zwangere buik en later met kind op de arm. Na zijn lezing gaan we met Johan Oosterman in gesprek over de vraag wat we nu nog kunnen leren van Maria van Gelre als zelfbewuste, middeleeuwse vorstin. Kan Maria van Gelre ook nu nog een rolmodel zijn? Is ze de Máxima van de 15e eeuw?

Over de spreker

Johan Oosterman is als hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit. Hij startte voor de restauratie van het gebedenboek de eerste crowdfundingsactie van de Radboud Universiteit. Binnen zes weken was het benodigde bedrag binnen. Dit bleek de start van veel publiciteit voor het gebedenboek. Vier jaar later is er een tentoonstelling over het gebedenboek in Museum het Valkhof in Nijmegen. Verder richtte Oosterman de site www.ru.nl/mariavangelre op waarop het hele gebedenboek voor het algemene publiek te zien is.

Prijs

Regulier € 5,-
Scholieren en studenten Gratis
Radboud Reflects-abonnees Gratis
Medewerkers en alumni RU Gratis

Aanmelden

Aanmelden voor deze activiteit kan vanaf 12 november via de website

Datum

woensdag 12 december 2018 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Collegezalencomplex, RU Mercatorpad 1 6525 H, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie