Mannelijke competitie en godsdienst

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Pas relatief kortgeleden ontstond religie. In deze lezing wordt aan de hand van de evolutietheorie de ontwikkeling van religie verklaard.


YouTube via CC0

Pas de laatste 10.000 jaar van ons 200.000 jarig bestaan heeft godsdienst zich ontwikkeld. Dit valt merkwaardig genoeg samen met de ontwikkeling van landbouwculturen en het ontstaan van gecentraliseerde machtsstructuren. Leefregels en bestraffing voor de eigen geloofsgemeenschap gaan hand in hand met de uitbouw van een religieuze klasse (dicterende ‘godsgeleerden’ zoals priesters) en de installatie van het fallokratisch patriarchaat.

De heilige teksten van de vijf wereldreligies (boeddhisme, christendom, hindoeïsme, islam en jodendom) maken gebruik van vergelijkbare geloofssystemen om grenzen aan seksueel gedrag te stellen. Deze overeenkomst is een gezamenlijke culturele oplossing voor een biologisch probleem: mannelijke onzekerheid over het vaderschap van nakomelingen. Johan Mertens, professor emeritus in de biologie, legt uit dat religie is ontstaan als bescherming van het patriarchaal eigendomsrecht door controle van de vrouwelijke voortplanting en seksualiteit.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website

Datum

woensdag 28 oktober 2015 van 20:00 tot 22:30