Mama! Tijdelijke tentoonstelling

Voor families
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze tijdelijke tentoonstelling is van alles te zien en te beleven rondom mama’s, papa’s, pleegouders, huisvaders, samengestelde gezinnen en crèches in de planten- en dierenwereld.

‘Mama!’ Bij het horen van die kreet zijn alle moeders en ook heel veel vaders meteen klaarwakker. Er is toch niets mis met mijn kind? Ouders voelen zich verantwoordelijk voor hun kinderen. Is dat in de natuur ook zo?

Photo detail
Natuurhistorisch Museum Maastricht

Daar is het nodig dat ouders ervoor zorgen dat hun kinderen op zijn minst lang genoeg overleven om zelf kinderen te kunnen krijgen. Anders sterft de soort uit. Als je om je heen kijkt, lijkt dat ook goed te gaan. Katten en honden hebben liefhebbende moeders. De moederkip beschermt haar kuikens en merels zwoegen en ploegen in de tuin om wormen voor hun jongen te vinden.

Gezinnen

Zorg voor het nageslacht is overal te vinden in de natuur, maar net als bij mensen zijn er meerdere gezinsvormen mogelijk. Het eenoudergezin komt bijvoorbeeld vaak voor. Mama moet het dan alleen zien te rooien omdat papa na de bevruchting niet meer in beeld is. Dit gebeurt bij veel kuddedieren.

Ook zijn er eenoudergezinnen met papa aan het roer. Zeepaardjes zijn hier een bekend voorbeeld van. En zo zijn er in de natuur nog veel meer voorbeelden te vinden van de manier waarop de zorg voor het nageslacht plaatsvindt. Of juist niet plaatsvindt.

De tentoonstelling laat veel voorbeelden zien. Daarbij kan het gaan om ouderstellen die zo veel mogelijk kinderen op de wereld zetten, waarna die kinderen het zelf mogen uitzoeken. Andere ouders vertroetelen hun kinderen jarenlang, totdat die op eigen benen kunnen staan. Ze komen allemaal voorbij: van de koekoek die een ander zijn kinderen laat opvoeden tot en met de plant zandzegge, welke als het ware kopietjes maakt van zichzelf.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m vrijdag 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag 13:00 – 17:00 uur

Prijs

Regulier € 6,40
Kinderen 5 t/m 11 jaar € 4,30
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
CJP en studenten € 5,40
65+ € 4,30
Museumkaart Gratis

Datum

zondag 23 april 2017 t/m zondag 19 november 2017 van 11:00 tot 17:00

Prijs

€ 6,40

Locatie

De Bosquetplein 7 6211 KJ, Maastricht Nederland

Contact

+31 (0)43 350 54 90