Mama's laatste omhelzing Science & Cocktails lezing door Frans de Waal

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Science & Cocktails is een serie lezingen door wetenschappers met live muziek en cocktails naar eigen recept. In deze lezing ontdek je met bioloog Frans de Waal alles over dierlijke en menselijke emoties.

Frans de Waal loopt al vier decennia voorop in zijn onderzoek naar dieren. Na zijn bestseller Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? over het intelligentieniveau van dieren, zal deze avond in het teken staan van zijn nieuwste boek Mama’s laatste omhelzing, een boek dat een fascinerend inzicht biedt in de rijke emotionele levens van dieren.

Paradiso

Mama’s laatste omhelzing begint met de dood van Mama, een chimpansee-matriarch die tijdens haar leven een bijzondere band had opgebouwd met bioloog Jan van Hooff. Toen Mama op sterven lag, besloot van Hooff haar nog een laatste keer te bezoeken. Hun emotionele afscheid werd gefilmd en de video werd een grote internet hit.

Miljoenen mensen waren onder de indruk van de manier waarop Mama de professor verwelkomde met een warme glimlach, hem omhelsde en hem geruststelde op een manier die vaak als typisch menselijk wordt gezien. Dit verhaal en andere soortgelijke situaties vormen de kern van de Waals betoog, waarin hij toont dat niet alleen mensen in staat zijn om emoties te ervaren als liefde, haat, angst, schaamte, schuld, vrolijkheid, afgunst en medeleven.

De Waal zal het in zijn lezing onder andere hebben over het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen, de emotionele kanten van dierlijke én menselijke omgangsvormen, de illusie van de vrije wil, dierlijk (zelf)bewustzijn en natuurlijk over het leven en de dood van Mama. De boodschap van de Waal is er een van continuïteit tussen ons en andere diersoorten.

Mensen hebben niet één orgaan dat dieren niet ook hebben, dus waarom zouden we aannemen dat wij als enige emoties kennen? Mama’s laatste omhelzing opent onze ogen en harten voor de vele manieren waarop mensen en andere diersoorten verwant en verbonden zijn, waardoor onze blik op de wereld om ons heen verandert. Na afloop is er live muziek van Conjunto Papa Upa.

Over de spreker

Frans de Waal werd door Time Magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke mensen. Momenteel is hij C.H. Candler hoogleraar in de psychologie aan de Emory Universiteit in Atlanta en is hij directeur van het Living Links Center van het Yerkes National Primate Research Center. De Waal woont in de Verenigde Staten.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Programma

19:30 deuren open voor cocktails
20:30 lezing Frans de Waal
21:40 live muziek van Conjunto Papa Upa

Prijs

Regulier € 12,50
Studenten € 5,50
Stadspas € 5,50
CJP € 5,50

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website.

Datum

maandag 3 juni 2019 vanaf 18:30

Prijs

€ 12,50

Locatie

Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

Organisatie