Licht op Rusland: machtsstaat en broedplaats? In samenwerking met het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Rusland kwam dit jaar geregeld negatief in het nieuws. Tegelijkertijd ontwikkelen steden als Moskou zich tot centra van innovatie.
Rufus Kahler

Rusland haalde dit jaar geregeld de voorpagina’s met negatief nieuws rond Oekraïne en gaspolitiek. Tegelijkertijd ontwikkelen steden als Sint-Petersburg en Moskou zich in de 21e eeuw tot centra van innovatie. Met: Ellen Rutten, Hedwig Fijen en Sjeng Scheijen.

Waar de politieke macht in Rusland in handen is van een kleine oligarchie, zoekt een nieuwe, betrekkelijk welvarende stedelijke middenklasse naar een alternatieve uitlaatklep voor zijn creatieve ambitie. In de grote steden is er een opmerkelijke bloei van burgerinitiatieven en culturele innovatie. Door de snelle stadsontwikkeling krijgt cultureel erfgoed nieuwe functies toebedeeld en ontstaan er broedplaatsen waar jong talent samenkomt, discussieert en slimme oplossingen bedenkt voor allerlei soorten van stedelijke problematiek. Internationaal oefenen deze steden grote aantrekkingskracht uit op toonaangevende kunstenaars, media-experts en andere creatieve beroepsgroepen. Ook Nederlandse ontwerpers, architecten, DJ’s en curatoren komen er geregeld inspiratie opdoen. Hoe verhoudt deze rol van de Russische creatieve sector zich tot het harde powerplay van Poetin?

Over de spekers

- Ellen Rutten is hoogleraar Letterkunde (met een focus op de Slavische literatuur en cultuur) en voorzitter van de afdeling Slavistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment onderzoekt ze het Sovjet-verleden in post-socialistische social media.

- Wierd Duk is historicus en correspondent in Berlijn. In 1999 won hij de Anne Vondelingprijs met zijn artikelen in Elsevier over de oorlog in Tsjetsjenië en hij schreef het boek Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde. Roel van Herpt is strateeg in het bedrijfsleven, cultuur en stedenbouw. Op dit moment werkt hij als gastonderzoeker aan het Strelka Instituut voor Media, Architectuur & Design in Moskou.

- Hedwig Fijen is oprichtster en directrice van Manifesta, een Biënnale van Hedendaagse Kunst, dit jaar georganiseerd in de Hermitage in St. Petersburg. Bart Goldhoorn is opgeleid als architect aan de TU Delft. In 1995 richtte hij het tijdschrift PROJECT RUSSIA op in Moskou. Hij is medeoprichter en curator van de Moskouse Architectuur Biënnale. Sinds kort heeft hij zijn activiteiten ondergebracht in het Open Urbanism Institute met vestigingen in Amsterdam en Moskou.

- Sjeng Scheijen (moderator) is slavist en specialist op het gebied van de Russische kunst aan de Universiteit Leiden. In 2013 was hij Artistiek Leider van het Nederland-Rusland jaar. Voor verschillende musea stelde hij tentoonstellingen samen, waaronder Ilya Repin en Russisch landschap. Zijn biografie van de Russische kunstvernieuwer Sergei Diaghilev werd wereldwijd lovend ontvangen.

Inschrijving

  • Voor deze lezing kunt u zich inschrijven via de website

Datum

woensdag 10 september 2014 van 20:00 tot 22:00

Organisatie