Licht, bron van energie en informatie Lezing door Klaas Hellingwerf en Fred Brouwer

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De kennis over licht is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Microbioloog Klaas Hellingwerf en scheikundige Fred Brouwer spreken over de basisprincipes van licht en de manier waarop licht tot chemische veranderingen leidt.

FNWI Collegetour Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen. Dit seizoen staat de reeks in het teken van het International Year of Light.

Het leven op aarde heeft zich kunnen ontwikkelen dankzij een voortdurende stroom van energierijke lichtkwanten (fotonen). Mede daardoor is licht een essentiële component van het leven. Daarnaast is de intensiteit en kleur van het aanwezige licht een belangrijke informatiebron voor alle vormen van leven.

Dankzij de technologische ontwikkeling in de afgelopen jaren kunnen we met lasers en LEDs licht in allerlei kleuren en maten maken. Hierdoor is niet alleen ons inzicht in bovengenoemde biologische processen verbeterd, maar zijn ook heel belangwekkende mogelijkheden ontstaan voor engineering en toepassing, uiteenlopend van zeer vernieuwende processen voor duurzame energievastlegging tot de fabricage van nog kleinere en efficiëntere computerchips en hele nieuwe methoden van hersenonderzoek.

Microbioloog Klaas Hellingwerf en scheikundige Fred Brouwer spreken over de basisprincipes van licht en de manier waarop licht tot chemische veranderingen leidt. Ze leggen uit hoe onderzoek naar deze processen kan bijdragen aan allerlei vernieuwende ontwikkelingen, van duurzame energie tot hersenonderzoek. Wat zijn de technologische toepassingen van de hedendaagse fotochemie en fotobiologie?

Wikimedia Commons, Hoenny

Datum

woensdag 25 november 2015 van 20:00 tot 21:30

Organisatie