Lichaam, geest en gezondheid Tweedaagse cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het biopsychosociaal model stelt dat er een duidelijke interactie is tussen de psyche van de mens, zijn sociale omgeving en het functioneren van het lichaam. In deze tweedaagse cursus legt dr. Andreas Wismeijer het biopsychosociaal model verder uit.

Inmiddels is duidelijk geworden dat lichaamsprocessen een invloed kunnen hebben op de psychische gesteldheid van de mens en blijkt dat mensen met lichamelijke ziektes vaker depressief te zijn; is dat oorzaak of gevolg? Tegelijkertijd leidt stress op zijn beurt weer tot een verhoogde kans op infecties en vatbaarheid voor virussen. Ook resulteren psychologische interventies in sommige gevallen in een aantoonbare verbetering van lichamelijke functies. Hoe zit deze wisselwerking in elkaar?

Het veld van de gezondheidspsychologie richt zich op de bestudering van dit snijvlak van lichaam en geest met behulp van een open geest en wetenschappelijke methoden.In dit college wordt de relatie tussen lichaam en geest besproken. Na een korte inleiding in de psyche van de mens bespreekt Andreas Wismeijer verschillende lichamelijke processen, en dan met name de rol van de psyche hierin. Hij staat uitgebreid stil bij zowel normale lichamelijke processen als bij ziekteprocessen zoals hart- en vaatziekten en pijn.

Dr. Andreas Wismeijer is gezondheidspsycholoog en verbonden aan Tilburg University. Hij is gepromoveerd op de psychologische en lichamelijke consequenties van het hebben van emotioneel belastende geheimen. Hij geeft sinds enkele jaren colleges psychologie voor HOVO

Onderwerpen

  • Biopsychosociaal model
  • Stress
  • Ons brein en pijn-I: oorzaken en beleving
  • Ons brein en pijn-II: behandeling (hypnose, afleiding, en virtual reality)
  • Placebo
  • Emoties en gezondheid-I: wat zijn emoties
  • Emoties en gezondheid-II: causale en indirecte verbanden
  • Kanker en benefitfinding/posttraumatische groei
  • Psychologie van hart-en vaatziekten
  • Somatische fixatie

Literatuur

Deelnemers dienen zelf het volgende boek aan te schaffen:

A.A. Kaptein, Jeannet Dekker (red.), Psychologie en geneeskunde. Houten, Bohn Stafleu Van Loghum, okt 2012, vierde, geheel herziene druk.

ISBN 9789031398898 Adviesprijs € 72,90

Prijs

Regulier Incl. digitale reader € 195,-
HOVO-fan-pas € 21,-
Reader op papier € 11,50

Datum

vrijdag 21 april 2017 van 10:15 tot 16:15
donderdag 20 april 2017 van 10:15 tot 16:15

Prijs

€ 195,00

Contact