Leven op een kasteel Kindercolleges najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen op Slot Zuylen leer je alles over ongewone slaapkamers, rebelse vrouwen, middeleeuwse kastelen en moderne stoelen.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Waarom is zitten op een harde plank wél comfortabel?
Zondag 24 september
Een eeuw geleden ontwierp Gerrit Rietveld een aantal heel moderne stoelen, helemaal anders dan wat toen gewoon was. Geen tierelantijnen maar strakke lijnen, minimale vormen en felle kleuren.

Natalie Dubois, conservator van het Centraal Museum in Utrecht, neemt je mee naar de wereld van Rietveld. Ze legt uit waarom die beroemde meubelmaker en architect vond dat zitten eigenlijk een soort werken was.

Hoe rebels kon je zijn in de achttiende eeuw?
Zondag 15 oktober
Opstandig. Slim. Grappig. En ze kon goed schrijven. De schrijfster Belle van Zuylen groeide als jong meisje op in Slot Zuylen. Ze heeft in die tijd prachtige brieven en teksten geschreven. Haar mening was vaak heel uitgesproken. En Belle had lef. Ze deed dingen die maar weinig meisjes in die tijd aandurfden.

Netty van der Tak gaat op zoek naar Belle in Slot Zuylen, en vertelt over het leven van een vrijgevochten meisje in een ouderwets kasteel. Hoe rebels was Belle?

Hoe laat ging de zoon van een baron vroeger naar bed?
Zondag 12 november
Slapen onder een opgezet hoofd van een everzwijn. Kun je je dat voorstellen? Toch vielen de zonen van de baron die vroeger in Slot Zuylen woonden met dit uitzicht in slaap. Of niet misschien.

Naar aanleiding van een ongewone slaapkamer, duikt Ineke Beeling met jou in de geschiedenis van het bed, van slapen en slaapkamers in kastelen en buitenplaatsen. Slapen op stand.

Waaraan herken je een middeleeuws kasteel?
Zondag 10 december
Bij een kasteel horen kantelen, slotgrachten, kerkers. Er wonen stoere ridders, misschien een mooie jonkvrouw. Bij de poort een pan met kokende pek. Dat is wat je je voorstelt bij een middeleeuws kasteel. Zie je die Middeleeuwen, zoals je die zo vaak ziet in films en videogames, nog terug in Slot Zuylen?

Annemieke Wielinga is kastelendeskundige en neemt je mee naar bewoonde torens, diepe slotgrachten en chique landhuizen.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 10 december 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 12 november 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 15 oktober 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 24 september 2017 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Tournooiveld 1 3611 AS, Oud-Zuilen (Stichtse Vecht) Nederland

Contact

+31 (0)30 244 02 55

Organisatie