Leven Maken kunnen we een biologische cel bouwen?

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Alhoewel het lange tijd wel zo werd beschouwd, is het leven geen magische eigenschap die sommige dingen bezitten en andere dingen niet. In dit Science Café leer je alles over wat leven is.

Nu definiëren we leven als een toestand gekenmerkt door het potentieel voor groei, functionele activiteit, voortplanting en continue aanpassing, voorafgaand aan de dood. Hoe heeft de natuur dit potentieel weten te materialiseren? Hoewel we inmiddels redelijk veel kennis hebben over de afzonderlijke moleculaire bouwstenen van complexe levensvormen, is het ons nog niet duidelijk hoe deze componenten gezamenlijk functioneren als een levende biologische cel. Het bouwen van een autonome, zichzelf reproducerende synthetische cel is één van de grootste wetenschappelijke uitdagingen van de 21ste eeuw. Verwezenlijking hiervan zal ons niet alleen antwoorden geven op vragen als “hoe werkt het leven?”, maar zet waarschijnlijk ook een nieuwe technologische en maatschappelijke revolutie in gang.

Over de sprekers

Fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck (RU, BaSyC) en biofysicus Christophe Danelon (TU Delft, BaSyC) bespreken de baanbrekende wetenschap van het synthetiseren van (cel)leven. Wilhelm Huck gaat hierbij nader in op zijn onderzoek naar de cruciale stappen die nodig zijn om uit een netwerk van biochemische reacties in een ‘zak met moleculen’ een systeem te creëren dat we levend zouden kunnen noemen. Christophe Danelon zal ons inzicht verschaffen in zijn onderzoek naar de praktische constructie van verschillende essentiële cellulaire modules.

Moderator Mira Vegter is filosoof en promovendus aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar ethische kwesties rondom nanogeneeskunde

Voertaal

De voertaal van dit Science Café is Engels.

Bijzonderheden

Vanaf 19.30 is er live muziek van Deltatune & visuals van Gammaray tot 22.00

Datum

maandag 17 december 2018 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ierse pub The Shamrock Smetiusstraat 17 6511ER, Nijmegen Nederland

Contact