Leven maken in het lab Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat is leven en hoe heeft het ooit kunnen ontstaan? Gefascineerd door deze vraag probeert chemicus prof. dr. Wilhelm Huck in het laboratorium levende cellen te maken die kunnen groeien en evolueren.

Hoewel de vraag ‘wat is leven?’ eeuwenoud is, bijten wetenschappers en filosofen er nog steeds hun tanden op stuk. Lang werd gedacht dat leven zo complex, geheimzinnig en bijzonder is dat we het nooit zouden kunnen begrijpen. Tegenwoordig heerst het idee dat levende wezens als geavanceerde machines zijn die aangestuurd worden door hun genen. Toch is de vergelijking tussen levende wezens en machines misleidend. We kunnen machines bouwen en ze probleemloos uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Dit alles lukt ons echter zelfs met het meest eenvoudige organisme niet. Hoe komt dat? Is een levend organisme meer dan de som der delen?

Photo detail
Tatiana Shepeleva via Radboud Reflects

In hoeverre verandert ons beeld van wat leven is als het ons lukt een synthetische levende cel te maken? Begrijpen we iets pas echt als we het zelf kunnen bouwen? Zijn klassieke tegenstellingen tussen natuurlijk en kunstmatig en gegroeid en gemaakt nog wel houdbaar? Wilhelm Huck leert door zijn baanbrekende onderzoek begrijpen hoe levende cellen kunnen ontstaan uit niet-levende materie. Hoe gaat dit ons beeld op het leven veranderen?

Over de sprekers

Wilhelm Huck is hoogleraar Fysisch Organische Chemie bij het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij onderzoekt met zijn groep hoe leven ontstaat uit een mengsel van eenvoudige chemische reacties. In 2016 kreeg hij hiervoor de Spinozaprijs. Hij kijkt naar de inhoud en werking van een enkele cel en welke processen op moleculair niveau daarin een rol spelen. Zijn doel is het ontwikkelen van een synthetische, levende cel.

Carla Rita Palmerino is hoogleraar Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit. Zij is deskundige op het gebied van de geschiedenis van de filosofie en de natuurwetenschappen van de zeventiende en achttiende eeuw. Zij is met name geïnteresseerd in de wisselwerking tussen kosmologie, mechanica en materietheorieën, en de rol van gedachte-experimenten in de moderne natuurfilosofie.

Prijs

Regulier € 5,-
Studenten en medewerkers Radboud Universiteit Gratis

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing kan vanaf 9 oktober via de website.

Datum

dinsdag 28 november 2017 van 20:00 tot 21:30

Prijs

€ 5,00

Locatie

LUX Mariënburg 38-39 6511PS, Nijmegen

Contact

Organisatie