Leven in het heelal Proefjes, lezingen en tentoonstellingen

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je gratis kennismaken met NEMO Science Museum en leer je in tentoonstellingen, proefjes en lezingen door echte wetenschappers alles over het heelal.

Programma

Lanceer een bruisraket
Bouw een eigen raket en zorg voor een spectaculaire lancering. Hoe hoog vliegt jouw bruisraket?

Ontdek het onzichtbare heelal
Astronomen van Rijksuniversiteit Groningen leggen uit hoe je met infrarood meer over het heelal te weten kan komen.

Maak een astronaut patch
Maak je astronauten outfit compleet door zelf een ruimtevaart patch te ontwerpen.

Photo detail
DigiDaan voor NEMO Science Museum

Hoe werkt een pulsar?
Astronomen van de Universiteit van Amsterdam vertellen over een bijzonder ruimtefenomeen, de pulsar. Ontdek wat het is en bouw er zelf ook een.

Bekijk een micrometeoriet
Met een elektronenmicroscoop kun je 20.000 keer inzoomen. Zo ontdek je waar een haar uit bestaat, of een draadje van je trui. Zoom in op de kleinste deeltjes uit het heelal. Bekijk bijvoorbeeld een micrometeoriet.

Lezing: Zoeken naar buitenaards leven (zaterdag 7 oktober)
Tijdens deze speciale lezing gaan Djoeke en Lucas van de Universiteit van Amsterdam op een zoektocht. Zijn we alleen in het heelal? En hoe kun je dat onderzoeken?

Onderzoek: Navigeren kun je leren (zaterdag 7 en zondag 8 oktober)
We lopen ’s ochtends naar de badkamer en stappen op de fiets om naar school of werk te gaan. We gebruiken ons richtingsgevoel, onthouden afslagen en maken in gedachten een plaatje van onze omgeving. Toch verdwaalt iedereen wel eens. Wil je weten hoe jij navigeert? Doe dan mee aan het landelijk publieksonderzoek ‘Navigeren kun je leren’ en stel al je vragen aan de onderzoekers van Universiteit Leiden.

Lezing met Erik Scherder (zondag 8 oktober)
Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, geeft een lezing over wat er met je lichaam gebeurt als je in het heelal bent.

Weekend van de Wetenschap 2017

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 7 en 8 oktober openen diverse organisaties hun deuren – bedrijven, instituten, onderzoeksinstellingen, universiteiten, musea en sterrenwachten – om bezoekers van jong tot oud de unieke kans te geven een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseren unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Ga backstage in de wereld van wetenschap en technologie!

Datum

zondag 8 oktober 2017 van 10:00 tot 17:30
zaterdag 7 oktober 2017 van 10:00 tot 17:30

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 32 33