Leven in gevangenis en Haagse hof Kindercolleges najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort leer je alles gevangenissen, rechtspraak en het leven aan het 18e eeuwse Haagse Hof.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Hoe weten rechters welke straf ze moeten geven?
Zondag 10 september – Museum de Gevangenpoort
Kinderen horen niet in de gevangenis. Maar soms doen ze dingen die echt niet mogen en moeten dan bij de rechter komen. Wat doet een rechter eigenlijk en kan iedereen rechter worden? Welke straffen kun je krijgen en waren de straffen vroeger hetzelfde?

Erik-Jan Stalenberg is (kinder)rechter in Rotterdam en vertelt alles over wat een rechter doet. Denk jij dat alle rechters vroeger zelf brave kinderen zijn geweest?

Zijn gevangenissen nu beter dan vroeger?
Zondag 08 oktober – Museum de Gevangenpoort
Als je een bezoekje brengt aan Museum de Gevangenpoort zie je al snel: dit is een gevangenis van vroeger. De ruimtes zijn klein en donker, het is er koud en niet erg luxe. Gelukkig is de situatie in gevangenissen in Nederland sterk verbeterd. In veel andere landen is dat ook zo, maar helaas nog niet overal.

Esther Merkestijn mocht een aantal jaar geleden een paar keer in Azië een gevangenis bezoeken voor haar werk. Zij weet uit ervaring wat de verschillen en de overeenkomsten zijn en kan daar goed over vertellen.

Hoe smaakte het Haagse Hof in de 18e eeuw?
Zondag 12 november – Haags Historisch Museum
De (historische) dames van Geleerd ende Ghenoten zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van historisch koken, drinken en etiquette uit de 18e eeuw. Wat kwam er op tafel, hoe moest je je gedragen en wat is het verschil met nu?

Tijdens het hoor/werkcollege ga je ook zelf aan de slag met historische gerechtjes en mag je natuurlijk ook proeven wat er werd gegeten en gedronken aan het hof.

Hoe was het om als Afrikaanse bediende te werken aan het hof?
Zondag 10 december – Haags Historisch Museum
In het Haags Historisch Museum kun je een tentoonstelling bekijken die het verhaal vertelt van Cupido en Sideron, twee donkere jongetjes, die in de 18e eeuw aan het hof in Den Haag werkten en opgroeiden. Ze groeiden er verder op en bleven hun hele leven in dienst van de familie Oranje.

Hoe was het voor deze twee kinderen en andere kinderen, zoals pages, om er te wonen en werken in die tijd? Esther Schreuder is kunsthistorca en weet er alles van.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 10 december 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 12 november 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 8 oktober 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 10 september 2017 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Korte Vijverberg 7 2513 AB, Den Haag Nederland

Contact

+31(0)70 3646940