Leven in de Gouden Eeuw Colleges voor kinderen van 8 t/m 10 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort leer je alles over leven in de Gouden Eeuw en leven in een gevangenis.

Hoe zat het met rijkdom en armoede in de Gouden Eeuw? Was deze eeuw wel zo goud? En hoe leef(de) je eigenlijk in een gevangenis? Over deze (en meer!) onderwerpen hoor je alles tijdens de colleges aan de beroemdste vijver van Nederland.

Colleges

Was iedereen rijk in de Gouden Eeuw – Haags Historisch Museum
15 september 2019
De zeventiende eeuw noem je de Gouden Eeuw omdat een aantal mensen toen heel rijk was. Voor hen was het een gouden tijd. Maar was dit voor iedereen zo? Kunsthistorica Lea van der Vinde heeft veel onderzoek gedaan naar graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, de man die het Mauritshuis liet bouwen. Zij vertelt je alles over zijn rol in de rijkdom én armoede in de Gouden Eeuw.

Hoe leef je in de gevangenis? – Museum de Gevangenpoort
13 oktober 2019
Vroeger was het overleven in de gevangenis, ook in de Gevangenpoort. Met veel mensen (en ratten!) in één cel, op water en brood. Tegenwoordig zijn de omstandigheden in gevangenissen beter. Je kan er zelfs naar school. Paul Consten geeft les in de gevangenis. Wat leert hij de gevangenen? En wat zou jij eigenlijk willen leren als je gevangen zou zitten? Omdat Consten in de gevangenis werkt, kan hij je er alles over vertellen.

Zijn de rechtszaken van nu altijd eerlijk? – Museum de Gevangenpoort
17 november 2019
Als je iets strafbaars doet, beslist de rechter over de straf die je krijgt. Bijvoorbeeld als je iets in brand zet. Vroeger werd de verdachte vaak gemarteld om hem te laten bekennen. Gelukkig gebeurt dat in Nederland nu niet meer. Er komt een eerlijke rechtszaak. Hoewel, loopt dat proces altijd rechtvaardig? Strafrechtjurist Luuk Esser vertelt hoe wetten gemaakt worden en hoe rechters nu met die wetten omgaan.

Worden de ontwerpen van een architect altijd gebouwd? – Haags Historisch Museum
15 december 2019
Het huis waarin je woont, stond er niet zomaar. Voordat het werd gebouwd, is er vaak overlegd en zijn er veel tekeningen gemaakt. Die laten bijvoorbeeld zien hoe groot het wordt en van welke materialen het wordt gemaakt. Cihan Bugdaci is architect en ontwerpt verschillende soorten gebouwen. Is hij de hele dag aan het tekenen of hoe ziet zijn werkdag er eigenlijk uit? En worden zijn ontwerpen altijd gebouwd?

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 15 december 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 17 november 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 13 oktober 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 15 september 2019 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Korte Vijverberg 7 2513 AB, Den Haag Nederland

Contact

+31 (0)70 312 30 65