Leve de alledaagsheid Lezing door Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
"Iedereen wilt dat het leven een groot avontuur is". Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink vertellen in deze lezing waarom deze uitspraak een gevaarlijke misvatting is.

Wie wil er niet een spannend en zinvol leven? Een leven met een plot? Je wilt liever die avontuurlijke baan, dan een saaie kantoorbaan. Liever een dramatische zoektocht naar de ware, dan een doodgewoon liefdesleven. Liever betoverende reizen en epische festivals, dan alledaagse sleur. toch?

Of het nu belangrijke politieke kwesties zijn of triviale aankopen, mensen proberen alles in het leven de allure te geven van een avontuur. Ze verkopen zichzelf op sociale media als avontuurlijke wezens en de reclame verkoopt zijn producten met avontuur als belofte. Avontuur lijkt te staan voor absolute vrijheid, maar volgens Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink belemmert dit denken in avonturen juist je vrijheid. Als je ervan uitgaat dat je leven een plot heeft en toewerkt naar een zinvol einde, dan beperk je je eigen vrijheid.

Bovendien legt het zodanige druk op mensen dat een normaal leven leiden als falen voelt. Er lijkt geen ruimte meer te zijn voor het alledaagse. Sterker nog, het alledaagse heeft een negatieve klank gekregen. Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink laten in deze lezing zien dat het leven helemaal niet de structuur heeft van een verhaal en dat dit maar goed is ook. Mensen zijn collectief verslaafd aan avonturen. Maar ze zien niet dat ze de verhaalstructuur achteraf op het leven leggen en deze er nog niet is terwijl je het leven leeft. Hoe is een avontuurloos leven mogelijk in een wereld die doorspekt is van avonturenverhalen?

Over de sprekers

Filosoof Arjen Kleinherenbrink is metafysicus aan de Radboud Universiteit. Vorig jaar verscheen van hem Alles is een machine. In 2018 verschijnt Avonturen bestaan niet, dat hij samen met Simon Gusman schreef.

Filosoof Simon Gusman onderzoekt als promovendus aan de Radboud Universiteit de notie van subjectiviteit in de werken van Jean-Paul Sartre. Hij houdt zich bezig met thema’s als keuzevrijheid en de subjectieve ervaring.

Prijs

Regulier € 5
Scholieren en studenten Gratis
Medewerkers van de RU Gratis
Radboud Reflects-abbonnees Gratis

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

dinsdag 13 maart 2018 van 21:00 tot 22:30

Prijs

€ 5,00

Locatie

LUX Mariënburg 38-39 6511PS, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie