Lenzen slijpen in de 17e eeuw Lezing door Tiemen Cocquyt

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Conservator Tiemen Cocquyt onderzocht de lenzen van Christiaan Huygens op kwaliteit. Zijn zij net zo goed als Huygens zelf beweerde? Cocquyt presenteert de resultaten van zijn studie en vertelt meer over de lenzenslijperij in de 17e eeuw.

‘Niemand ter wereld maakt betere telescopen dan ik, want alleen met mijn instrumenten kun je de maan van Saturnus zien’. Zo beweerde Christiaan Huygens, met enige hoogmoed, enkele jaren na zijn ontdekking van de maan Titan. Lenskwaliteit was van essentieel belang in de sterrenkundige praktijk van de 17e eeuw. Maar ook was de lensslijppraktijk weerbarstig, goed glas nauwelijks te vinden, en de optische theorievorming slechts beperkt van invloed op de materiële productie van telescopen.

Photo detail
Roel van der Heijden voor NEMO Kennislink

Hoe moet je, 350 jaar na dato, oordelen over Huygens’ bewering? In deze lezing presenteert Tiemen Cocquyt de resultaten van een omvangrijk onderzoek, waarin bewaard gebleven telescopen uit de 17e eeuw met extreme nauwkeurigheid – interferometrisch – op kwaliteit zijn getest. Vormden Huygens’ telescopen de kwalitatieve mijlpaal die, op grond van zijn ontdekkingen, te verwachten valt? Slaagde hij er in de voortdurende concurrentie op lensslijpvlak bij te benen?

Over de spreker

Tiemen Cocquyt is conservator in Museum Boerhaave te Leiden. Zijn onderzoek richt zich in het bijzonder op optische instrumenten in de 17e eeuw. Met ondersteuning van een NWO-beurs onderzocht hij in 2016 talloze vroege telescopen uit binnen- en buitenlandse collecties.

Prijs

Regulier € 3,-
Leden Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens Gratis

Meer weten over het onderzoek?

In maart bezocht NEMO Kennislink-redacteur Roel van der Heijden Cocquyt in zijn laboratorium. Lees hier zijn reportage Was Christiaan Huygens de beste telescoopbouwer?

Datum

vrijdag 8 december 2017 vanaf 20:30

Prijs

€ 3,00

Locatie

Matenaweg 1 3356 LS, Papendrecht Nederland

Contact

+31 (0)18 441 26 18