Leidse Muurformules Rondleiding

Voor jongeren en volwassenen
Onder andere supergeleiding, de wet van Snellius en de Lorentzkracht zijn natuurkundige ontdekkingen met Leidse oorsprong. Ontdek het historische centrum van Leiden via een wandeling langs haar muurformules met natuurkundige geschiedenis.

Leiden heeft een rijke historie aan natuurkundige ontdekkingen. Zo verdienden Heike Kamerlingh Onnes, Hendrik Lorentz en Pieter Zeeman hun Nobelprijs in de sleutelstad voor de ontdekking van supergeleiding en het Zeemaneffect. En bijvoorbeeld de brekingswet van Snellius staat al sinds begin zeventiende eeuw in schoolboeken over de hele wereld.

Geïnspireerd door de prachtige muurgedichten die de Leidse binnenstad sieren, zorgen natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen ervoor dat er nu ook historische formules op de muren pronken. Ze realiseerden zich dat de schoonheid van een formule ook voelbaar is zonder hem precies te begrijpen, zoals je ook de rijkdom in kan zien van buitenlandse poëzie. De kunstenaars van stichting TEGENBEELD laten net als bij de muurgedichten ook voor dit project hun artistieke talenten spreken. Het project omvat uiteindelijk meer dan tien muurformules, waarvan er nu al zeven te bewonderen zijn in het centrum van Leiden.

Audiotour

Aan de hand van een audiotour wandel je door het oude stadscentrum aan de hand van deze muurformules en krijg je achtergrondinformatie over de ontdekkingen. De audiotour is gratis verkrijgbaar via de website.

Datum

vanaf dinsdag 30 januari 2018

Prijs

Gratis

Locatie

Deze activiteit is online

Contact

+31 (0)71 527 54 71