Leer alles over de natuur Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het nieuwe Naturalis leer je alles over het inrichten van een fonkelnieuw museum over het mooiste dat de natuur te bieden heeft.

In het najaar opent het nieuwe Naturalis de deuren met 9 prachtige nieuwe zalen vól met het mooiste uit de natuur. Zo neemt het museum je bijvoorbeeld mee naar het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd, en je maakt kennis met de verrassendste versiertrucs van planten en dieren. Natuurlijk is T.rex Trix ook weer van de partij. Bij het maken van de zalen zijn Naturalis’ onderzoekers als expert nauw betrokken. In de colleges vertellen zij je hoe deze zalen zijn bedacht en mag je ze natuurlijk van alles vragen.

Colleges

Hoe versieren planten en dieren?
08 september 2019
Mensen sturen elkaar kaartjes of cadeautjes om te laten weten dat ze elkaar leuk vinden. Hoe doen planten en dieren dat eigenlijk? Sanne van Gammeren is bioloog en deed voor de zaal De Verleiding in het nieuwe museum onderzoek naar de meest bijzondere en gekke manieren waarop dieren en planten elkaar proberen te versieren.

Hoe ontstaan edelstenen?
13 oktober 2019
In de nieuwe zaal Aarde reis je langs bergen in Brazilië, zie je vulkanen in Hawaï en ontdek je geisers in IJsland boven de grond. Maar ook diep onder de grond kun je bijzondere dingen ontdekken, zoals mineralen en bijzondere stenen. Maar wanneer is iets nu een edelsteen? Kun je ze overal vinden? En wat bepaalt de waarde? Dr. Hanco Zwaan is geoloog én hoofd van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en kan je hier alles over vertellen.

Waarom horen dood en leven bij elkaar?
17 november 2019
Het museum staat vol met dode, opgezette dieren. Of dode dieren in potjes. Ook je schoenen zijn waarschijnlijk gemaakt van dood dier. Of je capuchon. Maar wat is dan dood? En is het erg? Zonder dood bestaat er geen leven. In het nieuwe museum is er zowel een zaal Leven als een zaal Dood. Wetenschappelijk inhoudsontwikkelaar Marijke Besselink heeft ze allebei ontworpen en vindt ze allebei even leuk en interessant. Je hoort in dit college waarom.

Hoeveel dino’s passen er in een museumzaal?
08 december 2019
Prof. dr. Anne Schulp is dino-expert (paleontoloog) en je kent hem misschien al van de opgraving van T.rex Trix. Maar hij is ook betrokken bij de opgraving van een enorme kudde langnekdino’s in Wyoming, in de Verenigde Staten. Trix krijgt natuurlijk een ereplekje in de Dinozaal. Krijgt zij daar gezelschap van heel veel andere dino’s zoals Camarasaurus, een langnekdino, of toch Triceratops? Hoe bepaal je welke dino er in het museum komt te staan? Anne vertelt je er alles over in dit college.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 8 december 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 17 november 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 13 oktober 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 8 september 2019 van 10:30 tot 11:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Darwinweg 2 2333CR, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)70 751 96 48

Organisatie