Landelijke Sterrenkijkdagen Arnhem Kijk zelf naar sterren en planeten

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Sterrenwacht Presikheaven doet voor de tiende keer mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen. Twee avonden staan leden van de sterrenwacht met hun telescopen op het dak.

Door een kijker zijn op de maan duizenden kraters en verschillende bergketens zichtbaar. Veel verder weg, op meer dan 3 miljard kilometer, staat de planeet Uranus. Te ver om details te zien, maar het blauwgroene schijfje is duidelijk geen ster.

Kijk je nog dieper het heelal in, dan zie je de bekende voorjaarssterrenbeelden Stier met de fraaie sterrenhoop de Pleiaden, en Orion met daarin een kraamkamer voor nieuwe sterren: de Orionnevel. Door de telescoop zie je in deze stof- en gasnevel verschillende nieuwe sterren ontstaan.

Op de grens van de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus ligt een mooie dubbele open sterrenhoop. Deze staat op ruim 7000 lichtjaar afstand en ziet er door een sterrenkijker uit als een prachtige verzameling van diamanten. Het verste en grootste object is de Andromedanevel: een paar honderd miljard sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand die met een snelheid van 100 km per seconde op ramkoers ligt met onze eigen Melkweg.

Ook bij slecht weer zijn er sterren te zien: binnen gebruikt de sterrenwacht dan een computergestuurd planetarium om toch de sterrenhemel te bewonderen. Er draait een film over amateursterrenkunde en je kunt met alle vragen over het universum terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven.

Landelijke Sterrenkijkdagen

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen ben je op meer dan 60 locaties door heel Nederland welkom om de sterrenhemel te bewonderen. Kijk door een grote of kleine telescoop of leer meer over het universum in een lezing.

Datum

zaterdag 24 februari 2018 van 19:30 tot 22:00
vrijdag 23 februari 2018 van 19:30 tot 22:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Bibliotheek Presikhaaf Laan van Presikhaaf 7 6826 HA, Arnhem Nederland

Contact

06 - 2209 3242