Laat de persen maar draaien Lezing door Marie Kympers

Voor volwassenen
Gent heeft jarenlang vele drukkerijen gehad. In de twintigste eeuw is er in de grafische sector veel veranderd. Marie Kympers van het Industriemuseum sprak met oud-drukkers en dook de archieven in. In deze lezing vertelt zij wat zij heeft gevonden.

Decennialang waren drukkerijen als Van Melle, Snoeck en Erasmus een begrip in Gent en ver daarbuiten. Ook de kleine drukkerijen voor commercieel en gelegenheidsdrukwerk waren groot in aantal. En wist je dat er tot de jaren 1980-1990 in de Gentse krantendrukkerijen elke dag tienduizenden kranten van de persen rolden? Van de Gazette van Gent en De Gentenaar over de Vooruit tot Het Laatste Nieuws en Het Volk.

Het Industriemuseum doorzocht verschillende archieven, nam interviews af met oud-werknemers en verzamelde via een publieke oproep en een ontmoetingsdag heel wat beelden.

Onderzoekster Marie Kympers van het Industriemuseum vertelt je tijdens deze lezing over de verschillende revoluties in de Gentse grafische sector, met een extra focus op de voorbije vijftig jaar. Stuk voor stuk boeiende verhalen en pakkende beelden over banen, arbeidsomstandigheden en machines die veranderen. Een interessant relaas over hoe de intrede van de computer de sector op z’n kop zette en hoe fusies en schaalvergroting het grafische landschap vanaf het eind van de 20e eeuw tekenen.

Prijs

Regulier € 5,-
Kansen-tarief € 1,-

Inschrijven

Voor deze lezing is inschrijven mogelijk via de website van Vormingplus Gent-Eeklo.

Datum

donderdag 13 februari 2020 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Bibliotheek De Krook, verdieping 1, lokaal De Blauwe Vogel Miriam Makebaplein 1 9000, Gent België

Contact

+32 (0)9 233 07 39

Organisatie