Kunnen we voor schepper spelen? Maandelijkse informatieve discussieavond

Voor jongeren en volwassenen
We kunnen van alles maken, maar een levende cel nog steeds niet. In deze NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met wetenschappers over hoe de wetenschap nieuw leven probeert te maken.

Leven is iets heel bijzonders; we staan daar niet altijd bij stil, maar het voelt als een wonder dat dezelfde materie waar ‘dode dingen’ als stenen, aarde, planeten en sterren van gemaakt zijn, ook de bouwstof is van levende zaken als gras, vogels, olifanten en wij mensen. Wat maakt nu dat iets leeft? Wat betekent het dat iets leeft?

Wetenschappers proberen daar achter te komen door het leven na te maken. Want als je iets na kan maken, snap je pas echt hoe het werkt. Door hun onderzoeken leren we over leven maar ondertussen ontdekken deze wetenschappers ook allerlei andere handige technieken en nieuwe materialen waarmee ons leven gemakkelijker wordt gemaakt, zoals banden die zelf hun lek repareren en operatiegereedschap dat niet vies kan worden.

Sprekers

Materiaalwetenschapper Bert Meijer van de Technische Universiteit Eindhoven bouwt in zijn laboratorium moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen en probeert hiermee beter te begrijpen hoe leven werkt. Hij vraagt zich af of het mogelijk is ooit van een hoopje moleculen in een laboratorium naar een levende cel komen.

Patricia Dankers, eveneens van de TU Eindhoven, ontwikkelt biomaterialen om het menselijk lichaam te herstellen (regeneratieve geneeskunde). Ze werkt bijvoorbeeld aan een kunststof buisje voor nierpatiënten, dat de vorming van nieuw weefsel zoals vaatwandcellen en spiercellen stimuleert en uiteindelijk het kunststof materiaal vervangt.

Marileen Dogterom, hoogleraar bio-nanowetenschappen aan de TU Delft, bouwt zelf een cel die kan groeien en delen. Als je levende cellen beter begrijpt, dan kun je volgens haar de wereld gezonder en duurzamer maken.

Programma

19:30 – 20:00 uur Ontvangst
20:00 – 22:00 uur Discussieavond
20:50 – 21:10 uur Pauze
Bert Meijer legt aan de hand van het beroemde
Miller-Urey experiment uit hoe bouwstenen van leven
zijn ontstaan in NEMO Science Museum
22:00 – 22:30 uur Borrel

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden gewenst via het aanmeldformulier.

Lees meer

Wil je alvast meer lezen over de raadselen van cellen en in het bijzonder over hoe de wetenschap nieuw leven bouwt met moleculen? Lees er meer over op de themapagina Leven bouwen met moleculen op NEMO Kennislink.

NEMO Kennislink Live

Maandelijkse interactieve discussieavonden over actuele wetenschap die ons leven zal beïnvloeden. In samenwerking met diverse partners worden wetenschap en algemeen publiek bij elkaar gebracht om kennis en inzichten te delen. Bijeenkomsten over actuele wetenschap voor een volwassen publiek, laagdrempelig, aansprekend, begrijpelijk om over na te denken en over na te praten.

Datum

dinsdag 7 november 2017 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie