Poten thuis: Interviews met seksistische politici
Voor veel vrouwelijke wetenschappers is seksisme nog steeds een dagelijkse realiteit.
Prof. dr. Mieke Aerts, Politieke geschiedenis van gender in Nederland (bijzondere leerstoel vanwege de Stichting Wilhelmina Drucker Fundatie) geeft een Bijzondere Lezing met de titel “Kunnen vrouwen vechten dan?”
Een van de meest vanzelfstprekende cliché’s als het gaat over gender in de zin van verschillen tussen mannen en vrouwen is dat mannen vechten en vrouwen de vrede bewaken, of zouden moeten bewaken. Dat klopt niet, al wordt er nog steeds in legers, in sporthallen en aan keukentafels verbaal en anderszins heel wat afgevochten over dit verschil. Interessanter is,
Mieke Aerts was betrokken bij de uitvinding van genderstudies in de jaren tachtig, heeft breed gepubliceerd over de politieke filosofie en geschiedenis van het feminisme, en is al jaren geïnteresseerd in vechten.
Voor veel vrouwelijke wetenschappers is seksisme nog steeds een dagelijkse realiteit.
In het kader van Internationale Vrouwendag geeft Marijke Naezer op 5 maart een lezing getiteld ‘Liefde, lust & leren: Jongeren en seksualiteit op social media’.
Of het nou om de wetenschap, de zakenwereld of de overheid gaat, Nederlandse vrouwen lopen nog altijd flink achter op mannen als het om topposities en salaris gaat. De oorzaak voor die achterstand zou echter wel eens minder het resultaat kunnen zijn van opzettelijke keuzes dan we denken.