Kosmische oorsprong van leven Paradisolezingen 2017

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hoe is het leven begonnen op aarde? Is er leven elders in het heelal? In deze lezing neemt prof. dr. Xander Tielens je mee naar de kosmische oorsprong van het leven.

In de laatste twintig jaar hebben wetenschappers geleerd dat het in het heelal wemelt van de planeten. Van elke vijf zon-achtige sterren heeft er één een aard-achtige planeet in de bewoonbare zone. Leven kan gedijen op de meest extreme plaatsen op de aarde en is razendsnel ontstaan op aarde toen de condities eenmaal goed waren voor het ontwikkelen ervan. Zo is het paradigma omgeslagen van ‘leven op de aarde is uniek’ naar ‘leven is waarschijnlijk wijdverspreid in het heelal’.

De zoektocht naar biosignaturen op andere planeten is daarmee nieuw leven in geblazen. In deze lezing komen de verschillende factoren die deze omslag te weeg hebben gebracht aan de orde en worden de chemische wortels van het leven in het heelal besproken. Prof. dr. Xander Tielens, hoogleraar fysica en chemie van de interstellaire ruimte aan de Universiteit van Leiden, neemt je mee naar de kosmische oorsprong van het leven.

Paradisolezingen

Dit is de tweede Paradisolezing in de serie ‘leven in het heelal’. De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.

Prijs

Regulier €12,-
Vrienden van Verstegen & Stigter €10,-
Leden VPRO €10,-
Studenten €5,-

Tickets

Voor deze lezing zijn tickets te koop via de website

Paradisolezingen

In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie het leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

Datum

zondag 19 februari 2017 van 11:00 tot 13:00

Prijs

€ 12,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Paradiso Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 626 45 21

Organisatie