Kosmische geluiden Kenniscafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing door prof. Katrien Kolenberg over astroseismografie, de kunst om trillingen van sterren op te vangen en om te zetten in hoorbaar geluid. Kolenberg legt uit hoe dit werkt en verduidelijkt de golven met muziek.

Sterren – zoals de zon – zijn geen statische voorwerpen, maar bewegen voortdurend onder invloed van hun inwendige dynamiek. Ze zetten uit en krimpen. Je kunt dit zien als een trilling, zoals van een snaar van een muziekinstrument. Alleen: het is niet mogelijk om die trillingen van hemellichamen met het menselijk oor te horen, omdat er geen medium is waardoor geluidsgolven zich kunnen voortplanten. Immers, de ruimte tussen de aarde en de sterren is zo goed als leeg.

Je kunt die trillingen wel waarnemen met telescopen en ze vervolgens sonifiëren. Daarvoor een aanzienlijke versnelling van de bewegingen van die sterren noodzakelijk, soms zelfs meer dan een miljoen keer. Maar dan blijkt elke ster een eigen ‘klank’ te hebben, die astronomen kunnen registeren. Dit vakgebied, de astroseismografie, waarmee ook prof. Kolenberg zich intensief bezighoudt, bestaat nu enkele decennia en is van de allergrootste betekenis in het bestuderen van het binnenste van de sterren.

In haar lezing zal prof. Katrien Kolenberg (KU Leuven en UA) de principes van haar wetenschapsgebied aanschouwelijk maken door gesonifieerde klanken van sterren ten gehore te brengen en daarbij de onderliggende akoestische principes ook verduidelijken op haar cello. Ook zal zij in haar lezing ingaan op het snijvlak tussen kunst en wetenschap, waarbij het belang van verbeeldingskracht voor beide wordt belicht.

Datum

woensdag 18 oktober 2017 vanaf 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Den Hopsack Grote Pieter Potstraat 24 2000, Antwerpen België

Contact