Korterlands Lezing door Hans Bennis

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Maak jij je wel eens zorgen om de kwaliteit van het Nederlands? In de serie lezingen ‘Creatief met taal’ gaan drie wetenschappers in op anarchie in schrijftaal. Deze lezing staat in het teken van afkortingen.

Moderne media staan vol met uitingen als ‘w8ff’, ‘suc6’, ‘ltr’ of ‘kweenie’. Maar afkorten in geschreven Nederlands, het Korterlands, is van alle tijden. Monniken in de Middeleeuwen, marconisten op de grote vaart, relatiezoekers in contactadvertenties, koppenmakers in de krant. Er zit een fascinerende regelmaat in al die verschillende vormen van het Korterlands.

Creatief met taal

Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan. En dan is er de taal van de literatuur. Een schrijver – of het nu gaat om proza of om poëzie – schept een eigen werkelijkheid in taal, zoals een schilder dat doet met verf en een componist met klank. In de serie lezingen draait het om taal en creativiteit.

Drie wetenschappers gaan in op anarchie in schrijftaal, verbeelding tijdens literair lezen en de taal van poëzie.

Over de spreker

Hans Bennis is taalkundige. Hij is Algemeen Secretaris van de Taalunie en bijzonder hoogleraar Taalvariatie binnen het Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Prijs

Regulier € 14,50
Studenten € 5,50
Vrienden van Verstegen & Stigter € 10,50

Tickets zijn verkrijgbaar via de website.

Datum

zondag 13 oktober 2019 vanaf 9:30

Prijs

€ 14,50

Locatie

Paradiso Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

Organisatie