Koloniaal Residu Symposium over het Nederlandse kononiale verleden

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De achtste editie van het Leidschrift Symposium staat in het teken van het Nederlandse koloniale verleden en de wijze waarop dit verleden nog altijd invloed heeft op de hedendaagse Nederlandse maatschappij.

De vele demonstranten die in december rond de feestdagen de straten op gaan in naam van het behoud of de afschaffing van Zwarte Piet, zijn een jaarlijks manifest geworden van de verschillende meningen in onze samenleving. Hoe vormt ons koloniale verleden een Nederlandse identiteit? Ook de wijze waarop de Nederlandse museumwereld de koloniale geschiedenis plaatst en duidt zal op dit symposium de revue passeren. Luister naar drie sprekers die zich dagelijks bezighouden met dit onderwerp en discussieer mee aan het einde van de avond.

Programma

18.45-19.00 Inloop
19.00-19.20 Inleiding Karwan Fatah-Black: Een koloniaal verleden
19.20-20.10 Lezing Gert Oostindie: De invloed van de Nederlandse koloniale geschiedenis op de nationale identitiet
20.10-20.30 Pauze
20.30-21.20 Lezing Valika Smeulders: Het plaatsen en vertalen van het koloniale verleden in de museumwereld
21.20-22.00 Slotwoord en discussie

Over de sprekers

Karwan Fatah-Black is universitair docent Nederlandse koloniale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Zijn kennisveld strekt zich uit van de geschiedenis van Suriname tot globalisering en van de maritieme geschiedenis (en de daarmee gepaard gaande geschiedenis van slavenhandel en sluikhandel) tot vroegmoderne geschiedenis. Naast tal van publicaties en zijn recentelijk verschenen boek Eigendomsstrijd is Karwan Fatah-Black ook bekend door zijn optreden in talkshows zoals De Wereld Draait Door. Op maandagavond 15 april zal hij optreden als moderator van het symposium en zal hij naast een inleiding tevens het slotwoord verzorgen.

Gert Oostindie is directeur van het KILTV instituut van de KNAW en hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 1989 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit van Utrecht met een proefschrift over slavernij en de plantage-economie in Suriname. Inmiddels staan er meer dan honderd artikelen en ruim vijfentwintig boeken op zijn naam. Zijn voornaamste onderzoeksveld betreft de Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis en postkoloniale geschiedenis, maar tijdens dit symposium zal hij spreken over de invloed van de Nederlandse koloniale geschiedenis op de Nederlandse identiteit.

Valika Smeulders is curator en onderzoeker van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hier werkt zij aan een tentoonstelling over Nederland en slavernij die in 2020 zal verschijnen. Daarnaast is zij werkzaam bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, waar zij de de koninkrijksbanden, nieuwe definities van erfgoed en de diaspora van Aruba, Bonaire en Curaçao en bestudeert. Ook is zij verbonden aan UNESCO Memory of the World Comité, de Werkgroep Caribische Letteren en het Comité Koninkrijksrelaties. In 2013 ontving zij de Solo di Kòrsou prijs voor haar werk voor de Curaçaose gemeenschap in Nederland. Op 15 april zal zij vertellen over het plaatsen van het Nederlandse koloniale verleden in de museumwereld van het heden.

Datum

maandag 15 april 2019 van 18:00 tot 21:00

Prijs

Gratis

Locatie

Lipsiusgebouw zaal 0.11, Universiteit Leiden Cleveringaplaats 1 2311BD, Leiden Nederland