Kleurrijke Colleges Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vijf lezingen in de Museumfabriek leer je alles over kleur.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Waarom is de lucht blauw?
10 februari 2019
In het eerste college vertelt natuurkundige Enzo Meijer van de Universiteit Twente over combinatie van natuurkunde en kleur. Die is namelijk overal om je heen. Bijna alles wat je ziet heeft een kleur, maar hoe komt dat eigenlijk? De blauwe lucht is hier een goed voorbeeld van. Maar is wit ook een kleur? Of zwart? En wat heeft licht en de regenboog hier mee te maken? Genoeg vragen en met natuurkunde kunnen we die gelukkig allemaal beantwoorden.

Hoe maakte Rembrandt zijn verf?
17 maart 2019
In dit college vertelt beeldend kunstenaar Wim Schot over het maken van verf voor schilderijen in de tijd van Rembrandt. Wat zijn pigmenten en waar worden die gevonden? Welke recepten bedacht Rembrandt voor zijn verf? Hoe kan het dat een schilderij van vroeger er anders uitziet dan een schilderij met de verf van vandaag? Wim Schot is werkzaam bij het Rembrandthuis in Amsterdam. Tijdens zijn college laat hij een aantal technieken zien.

Kleur uit de oertijd herkennen: kan dat?
14 april 2019
In de natuur zijn kleuren ontzettend belangrijk. Denk aan mannetjesvogels, die met hun verenpak hun uiterste best doen om een vrouwtje te versieren. Bij paradijsvogels lijkt dat wel een schoonheidswedstrijd. En de mannetjes van onze inheemse stekelbaarzen verschieten van kleur om het vrouwtje te verleiden, maar ook om de andere mannetjes te laten zien: wegwezen! Welke rol speelden kleuren in de oertijd? Misschien wel dezelfde als nu. En hoe komen we daar dan achter?

Waarom is rood mijn lievelingskleur?
29 mei 2019
In de mode, kunst en vormgeving zijn kleuren erg belangrijk. Kijk maar eens bij de H&M en Primark, het eerste wat je ziet zijn de kleuren van de kleding, daarna ga je pas op de details letten. Kleuren trekken ons aan je wordt er blij van. Als de zon schijnt worden kleuren warmer en op een grijze dag lijkt alles meteen kouder. Hoe kun je gebruik maken van ons gevoel bij kleur. Kunstenaars hebben vaak een sterke kleur voorkeur die heel persoonlijk is en die niets met mode te maken heeft. Kleurdeskundige Christine van der Heide laat je veel kleuren in verschillende situaties zien en gaat met jullie kijken hoe jullie die ervaren.

Waarom zijn wespen zwart met geel?
23 juni 2019
Zodra een zwart-geel-gekleurd insect voorbij komt gaan de alarmbellen rinkelen en slaan we op tilt. Maar, als we goed kijken zijn er veel meer insecten met juist die kleuren. Kleuren bij insecten hebben vaak een betekenis, maar is die betekenis voor ons altijd wel duidelijk? Waarom zijn ze gekleurd zoals ze gekleurd zijn? Bioloog Dr. Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum Maastricht neemt je mee op een kleurentocht door het rijk van insecten en spinnen.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €25,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 23 juni 2019 vanaf 10:30
zondag 19 mei 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 14 april 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 17 maart 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 10 februari 2019 van 10:30 tot 11:30
Toon alle data

Prijs

€ 25,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

De Museumfabriek Het Rozendaal 11 7523 XG, Enschede Nederland

Contact

+31 (0)53 201 20 99

Organisatie