Kleurenziend Lezing van Saul van Stapele.

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Saul van Stapele geeft een lezing over het belangrijkste thema van 2014: de rol van huidskleur en afkomst in onze samenleving.

Waarom zetten tijdschriften geen donkere gezichten op de cover? Wat is in Nederland het voordeel van het hebben van een blanke huidskleur? Waarom boeken de grote popfestivals nauwelijks donkere artiesten? En waar komt die opvallende onwil vandaan om überhaupt over het onderwerp racisme te praten?

Schrijver en journalist Saul van Stapele geeft een lezing over het belangrijkste thema van 2014: de rol van huidskleur en afkomst in onze samenleving. Een aantal weken geleden ging het eerste deel van zijn lezing Kleurenziend als een vuurtje rond op internet, in november verschijnt de uitgebreide longread bij uitgeverij Lebowski. Met beeld en filmmateriaal geeft Van Stapele tijdens de lezing een première van zijn longread.

“Het gaat niet om kleur,” hoor je vaak in Nederland. “Kleur is niet belangrijk.” De mensen die dat zeggen, hebben volgens Van Stapele doorgaans een witte huid. “Ik heb nog nooit iemand met een donkere huid horen zeggen dat kleur niet belangrijk is. Dat is niet zo gek, want die weet tenslotte wel beter.”

Saul van Stapele is journalist voor onder meer NRC Handelsblad en publiceerde een roman en twee non-fictieboeken over hiphop en straatcultuur in Nederland. In 2013 ontving hij de 19e Pop Media Prijs voor zijn totale oeuvre als schrijver en journalist.

Datum

woensdag 24 september 2014 vanaf 20:30

Organisatie