Kinderen? Dat komt wel Lezing over de 'opgerekte' vruchtbaarheid

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Journalist Larissa Pans spreekt met filosoof Stine Jensen, gynaecoloog Annemieke Hoek en socioloog Gert Stulp over de oorzaken, mogelijkheden en dilemma’s rond de ‘opgerekte’ vruchtbaarheid.

Werk vinden, carrière maken, een huis kopen… voor jongvolwassenen heeft het plannen van het gezinsleven vaak geen prioriteit. De biologische klok tikt door, maar de medische vooruitgang biedt nog perspectief, toch?

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van het uitstelgedrag met betrekking tot het krijgen van kinderen van de huidige generatie? Door de medisch vooruitgang lijken de opties oneindig: extreem laat moederschap door IVF, het invriezen van eicellen… Men lijkt er steeds meer vanuit te gaan dat er altijd iets mogelijk is tegen de afnemende vruchtbaarheid.

Hier kleven natuurlijk ook weer allerlei gevolgen en dilemma’s aan. Het te grote geloof in de maakbaarheid van je eigen vruchtbaarheid, ook ingegeven door het idee dat als het op natuurlijke wijze niet lukt, er nog altijd ivf is. Überhaupt is er een groot geloof in de maakbaarheid van je eigen leven, ook op gebied van relatie en gezondheid. Wat is er allemaal mogelijk op gebied van vruchtbaarheid? Waar staan we en wat kunnen we verwachten?

Over de sprekers

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Samen met filosoof Frank Meester schreef zij De Opvoeders.
Gert Stulp is socioloog en evolutionair bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar de kinderwens van Nederlanders. Annemieke Hoek is hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde. Ze stelt dat het bevorderen van de natuurlijke zwangerschapskansen en het bevorderen van de gezondheid nog niet de aandacht krijgt die het verdient. Larissa Pans is journalist, historicus en debatleider. Zij is opiniemedewerker bij Blendle en schrijft voor kranten en tijdschriften. Haar boek beperkt Vruchtbaar is een journalistieke zoektocht naar de mogelijkheden en dilemma’s die ‘opgerekte vruchtbaarheid’ met zich meebrengt.

Prijs

Regulier € 4,-
Studenten Gratis
SG-pas € 2,-

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

woensdag 17 april 2019 van 19:00 tot 20:30

Prijs

€ 4,00

Locatie

Academiegebouw Broerstraat 5 9712CP, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 54 63