Kindercolleges: Romeinen en Grieken MuseumJeugdUniversiteit najaar 2015

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Allard Pierson Museum leer je alles over de Romeinen en de Grieken.
Flickr.com, Joel Montes de Oca

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!


Colleges

Waar is het graf van Alexander de Grote? Zondag 13 september 2015 Alexander de Grote veroverde zo’n 2300 jaar geleden bijna het hele Midden Oosten. Zijn rijk was een van de grootste rijken ooit! Wat is er met Alexander gebeurd? Waarom ruzieden zijn opvolgers om zijn lijk en waar is hij uiteindelijk begraven? Ben van den Bercken is een expert op dit gebied en legt het je allemaal uit!

Hoe schreef men in de Oudheid? Zondag 11 oktober 2015 Wanneer zijn de mensen voor het eerst gaan schrijven? Hoe zijn al die oeroude teksten van de Grieken en Romeinen bewaard gebleven? Waar komt ons alfabet vandaan? En waarom schrijven wij op A4 papier?! Janien Sonnenveld leert je er van alles over!

Hoe streden de Grieken en de Romeinen? Zondag 08 november 2015 Ruzie en oorlog zijn van alle tijden. Ook de oude Grieken en Romeinen voerden oorlog. Maar hoe deden ze dat? Welke listen en wapens hadden ze en hoe beschermden ze zich tegen hun vijanden? In dit college vertelt Antonie Jonges hoe de Grieken Troje veroverden, waarom Alexander de Grote zo’n succesvol krijgsheer was en hoe het kwam dat de Romeinen zo’n groot Rijk konden stichten.

Hoe vervloekte een Romein zijn vijand? Zondag 13 december 2015 Je hebt vast wel eens iemand willen vervloeken: je klierende broertje, een pestkop van het schoolplein, of de topscoorder van Feyenoord. De Romeinen wilden dit ook! Zij schreven de vervloeking op een loden plaatje en maakten er tekeningen op. Daarna verstopten deze op een geheimzinnige plek. In dit college leren we alles over Romeinse vervloekingen. Anna Sparreboom vertelt er meer over!

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €25,- een plaats voor de gehele collegereeks.

Over de MuseumJeugdUniversiteit

Logo

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma.

Datum

zondag 13 december 2015 van 14:00 tot 15:00
zondag 8 november 2015 van 14:00 tot 15:00
zondag 11 oktober 2015 van 14:00 tot 15:00
zondag 13 september 2015 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data