Kindercolleges: Oudheden MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vijf lezingen in het Allard Pierson Museum leer je alles over egypte, de klassieke oudheid en wc's in de zeventiende eeuw.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Was Cleopatra echt zo mooi? Zondag 12 februari 2017 Cleopatra is misschien wel de meest bekende koningin uit de Oudheid. Maar hoe zag zij er eigenlijk uit en was ze echt zo beeldschoon als iedereen zegt? Is het eigenlijk wel belangrijk om mooi te zijn in de Oudheid, ze hadden toen toch nog geen Instagram? In de lezing leer je van alles over Cleopatra en haar uiterlijk.

Hoe zag het leven van een Romeinse hulpsoldaat er uit? Zondag 12 maart 2017 2000 jaar geleden lag in Nederland de noordgrens van het Romeinse Rijk de limes. Langs de grens stonden forten en wachttorens waar hulptroepen waren gelegerd. Deze hulptroepen waren zelf geen Romeinen, maar lokale mannen uit de veroverde gebieden. Waarom gingen zoveel jongemannen in het Romeinse leger en hoe zag hun dagelijks leven er uit?

Hoe herken je de Egyptische goden? Dinsdag 04 april 2017 Je kent vast al wel een paar Egyptische goden. Maar hoe weet je nu wie wie is? Aan welke voorwerpen kun je ze herkennen? We kijken naar de goden met dierenhoofden, naar de voorwerpen die goden vasthouden en naar wat er aan de goden geofferd werd om ze blij te maken. Na dit college herken jij een heleboel verschillende Egyptische goden!

Aten de Romeinen ook al een boterham met kaas? Zondag 14 mei 2017 Het Romeinse rijk was erg groot en ieder land had zijn eigen eetgewoonten die de Romeinen overnamen. Het eten van flamingo(!) bijvoorbeeld. Maar de Romeinen hadden zelf ook een paar dingen die ze niet wilden missen. Vissaus bijvoorbeeld en olijfolie. Daar waren ze dol op en dat namen ze altijd mee. In dit college leer je wat er allemaal in het Romeinse Rijk werd gegeten. h3. Inschrijven

Hoe poepten Amsterdammers in de 17de eeuw? Zondag 11 juni 2017 Waren er vroeger al wc’s? En hoe werkten die dan? Kon je die ook doortrekken? Stonk het vroeger ook zo erg? En wist je dat archeologen heel veel informatie uit poep kunnen halen? Bijvoorbeeld wat de mensen vroeger aten. In dit college leer je van alles over hoe men vroeger naar de wc ging.

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website

Je reserveert voor €25 een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 11 juni 2017 van 14:00 tot 15:00
zondag 14 mei 2017 van 14:00 tot 15:00
dinsdag 4 april 2017 van 14:00 tot 15:00
zondag 12 maart 2017 van 14:00 tot 15:00
zondag 12 februari 2017 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data

Prijs

€ 25,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 556