Kindercolleges: Mummies en superhelden MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2016

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vijf lezingen in het Allard Pierson Museum leer je alles over onderwaterarcheologie, grafheuvels, mummies, de Hettieten en Griekse superhelden.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Wat doen een archeoloog onder water? Zondag 07 februari 2016 Op de zeebodem liggen veel scheepswrakken. Nederlandse, maar ook van schepen uit Engeland, Frankrijk en Zweden. Nederlandse schepen worden ook ver van huis gevonden: van Brazilië tot Japan. De wrakken kunnen veel vertellen over wat er in het verleden gebeurd is. In dit college vertelt Martijn Manders over de verschillende scheepswrakken die hij heeft ontdekt en hoe je dat nu precies doet, zo onder water.

Wat zijn grafheuvels Zondag 06 maart 2016 Bijna 5000 jaar geleden werden verspreid over Europa steeds vaker mensen in heuvels begraven. Dat gebruik hielden de mensen wel 3000 jaar vol. Hoe ging dat in zijn werk? En wat waren de rituelen? De antwoorden moeten je zoeken bij archeologen. Masja Parlevliet is zo’n archeoloog. Zij doet samen met de Universiteit Leiden onderzoek en heeft onlangs een kinderboek over grafheuvels geschreven.

Hoe mummificeer je een vis? Zondag 03 april 2016 In het Oude Egypte mummificeerde men naast mensen ook dieren. Zo kon een favoriet huisdier gemummificeerd worden of men maakte een dierenmummie als geschenk voor een godheid. Hoe maakten de Egyptenaren een mummie? Wat heb je daarvoor nodig? Anderhalf jaar geleden is tijdens een MuseumJeugdUniversiteit college een vis gemummificeerd. Dit keer ga je bekijken hoe deze mummie de tijd heeft doorstaan.

Wie waren de Hettieten? Zondag 01 mei 2016 De Hettieten zijn een van de meest raadselachtige volken uit de Oudheid. Zij leefden ruim 3.500 jaar geleden in Turkije en waren de grootste vijanden van de machtige Egyptische farao’s. Zij schreven in spijkerschrift op kleitabletten. Op deze kleitabletten vinden we allerlei soorten teksten zoals wetten, sprookjes, gebeden en verhalen. In dit college vertelt Willemijn Waal over dit mysterieuze volk.

Hadden de Grieken ook superhelden? Zondag 05 juni 2016 Jazeker wel! De Grieken hebben de helden zelfs uitgevonden! Moderne superhelden als Superman, Spiderman en Iron Man gaan terug op mythische voorbeelden als Perseus, Theseus en natuurlijk Herakles, de grootste held aller tijden. In dit college onderzoek je hoe een Griekse held eruit ziet, hoe hij denkt en wat hij doet. Je ziet dan meteen dat moderne superhelden van hen de kunst hebben afgekeken!

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €30,- een plaats voor de gehele collegereeks.

Over de MuseumJeugdUniversiteit

Logo

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma.

Datum

zondag 5 juni 2016 van 14:00 tot 15:00
zondag 1 mei 2016 van 14:00 tot 15:00
zondag 3 april 2016 van 14:00 tot 15:00
zondag 6 maart 2016 van 14:00 tot 15:00
zondag 7 februari 2016 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data

Prijs

€ 30,00

Locatie

Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 556