Kindercolleges Allard Pierson Museum

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vijf lezingen in het Allard Pierson Museum leer je van echte wetenschappers alles over archeologie.
Flickr / Flydime

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!


Colleges

Waarom is een wereldwonder een wereldwonder? Zondag 15 februari 2015 In de oudheid waren er zeven wereldwonderen, zoals de piramides in Egypte. Ken jij ze alle zeven? Kan je ze nu nog bezoeken? En wie besloot er dan dat dit een wereldwonder was? Tijdens deze lezing van Diana Kretschmann, MA, kom je hier alles over te weten.

Hoe vind je de weg in het dodenrijk? Zondag 15 maart 2015 In het Dodenboek van de Egyptenaren staat precies beschreven wat zij dachten dat er gebeurde na je dood. Het Dodenboek werkt als een soort hele oude TomTom®. De teksten en plaatjes lieten je zien waar je naartoe ging en wat je allemaal moest weten, welke gevaarlijke dieren je kon tegenkomen en hoe je daarmee om moest gaan. Expert Janko Duinker neemt je meer op een spannende reis door het rijk van de god Osiris.

Kan je ook schatten vinden in je achtertuin? Zondag 12 april 2015 Archeologie vind je niet alleen in Rome of in Griekenland. Archeologie vind je ook in Nederland en soms zelfs in je achtertuin. Wat doe je er dan mee en mag je het houden? Hoe gaat een archeoloog precies te werk en hoe weet hij wat het is? Deze en andere vragen komen aan bod in deze lezing van Drs. Marjolein Woltering.

Welke schatten lagen er in het graf van Toetanchamon? Zondag 17 mei 2015 De lezing gaat over het jongetje Toetanchamon dat op ca. 9 jarige leeftijd farao wordt van één van de machtigste landen op aarde. En natuurlijk over Toetanchamon’s graf, met alle onvoorstelbaar mooie en kostbare dingen die daar zijn gevonden. Reno Raaijmakers, MA, vertelt je er alles over!

Werd er in de oudheid ook gebarbecued? Zondag 14 juni 2015 Eten en drinken doen we allemaal. Net als jij hielden de Grieken en de Romeinen van lekker eten. Maar wat aten zij dan? Waar aten zij? En hoe maakten ze hun eten klaar? Een soldaat at heel wat anders dan een keizer. Patat en cola kenden ze niet in de oudheid, maar er was wel een soort snackbar… Drs. René van Beek vertelt je er meer over!

Prijs

Regulier: €30,-
Houders stadspas €15,-

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert een plaats voor de gehele collegereeks.

Over de MuseumJeugdUniversiteit

Logo

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma.

Datum

zondag 14 juni 2015 van 14:00 tot 15:00
zondag 17 mei 2015 van 14:00 tot 15:00
zondag 12 april 2015 van 14:00 tot 15:00
zondag 15 maart 2015 van 14:00 tot 15:00
zondag 15 februari 2015 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data