J.H. Oort: reus onder de astronomen Een lezing door biograaf Piet van der Kruit

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing hoor je over Jan Hendrik Oort. Een reus onder de astronomen van de twintigste eeuw. Zijn baanbrekende onderzoek, dat onder andere resulteerde in de naar hem genoemde Oort constanten en de Oort wolk, bezorgden hem wereldfaam.

In deze lezing vertelt biograaf Piet van der Kruit over het leven van Jan Hendrik Oort. Hij studeerde sterrenkunde in Groningen bij J.C. Kapteyn, die door Oort aangeduid werd als zijn ‘groote leermeester’. Daarna werkte hij een paar jaar op de Yale Observatory alvorens weer naar Nederland terug te keren. De Tweede Wereldoorlog bleek een uitgesproken waterscheiding. Hield Oort zich eerder voornamelijk bezig met de ‘fundamentele’ sterrenkunde, daarna verbreedde hij zijn werk. De opkomst van de radioastronomie was een belangrijk deel daarvan, maar niet het enige. Oort wijdde zeer veel van zijn tijd aan zaken als het realiseren van de radiotelescopen te Kootwijk, Dwingeloo en Westerbork, de Internationale Astronomische Unie en de totstandkoming van de European Southern Observatory. In de lezing ligt de aandacht vooral op de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

Spreker

Spreker Piet van der Kruit Schreef de biografie over Jan Hendrik Oort. Deze verscheen onder de titel ‘Jan Hendrik Oort. Master of the Galactic System’.

Datum

vrijdag 11 oktober 2019 van 19:45 tot 21:45

Prijs

Gratis

Locatie

't Vinkhuys Diamantlaan 94 9743BJ, Groningen nederland