IT’S IN OUR DNA! #2 College door Mirte Bosse

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Elk persoonskenmerk is een stukje code. Jij bestaat volledig uit genetische codes. Maar, hoe werkt DNA precies? Tijdens dit college door Mirte Bosse behandelt zij de vraag hoe bepaalde genenmutaties uiterlijke kenmerkingen kunnen beïnvloeden.

Het genoom is meer dan een lange sliert aan genetische code waarin staat geschreven hoe een individu eruit moet zien. Zo zien we dat de grenzen tussen verschillende verwante soorten niet altijd zo scherp zijn geweest als we dachten, waardoor we in de moderne mens nog steeds Neanderthaler-DNA terugvinden. Welke effecten hebben natuurlijke selectie, DNA-mutaties en -variaties op onze evolutie? Het genoom laat zich lezen als een geschiedenisboek waarin we de geschiedenis en ontwikkeling van onszelf en andere soorten terug kunnen vinden. Die kennis helpt ons het evolutionaire proces beter te begrijpen en soms zelfs met technische middelen een beetje te sturen. Leer meer over DNA tijdens dit college door Mirte Bosse.

via de Rode Hoed

Het is belangrijk om te beseffen dat natuurlijke selectie druk uitoefent op de kenmerken, maar dat tegelijkertijd de onderliggende genetische variatie mee geselecteerd wordt. Zo kunnen we uit die genetische verschillen reconstrueren wat voor selectie we in het verleden hebben ondervonden, en wat ons uniek maakt. We hoeven niet altijd te wachten tot de juiste mutaties ontstaan.

Soms kunnen we die overnemen van een nauw verwante soort die een eigenschap en de onderliggende mutatie al eerder heeft verworven. Het college wordt afgesloten met de boodschap dat evolutie voor onze ogen kan gebeuren. In Mirte Bosse’s onderzoek naar de genetica van koolmezen laat ze zien dat er natuurlijke selectie voor langere snavels in Engeland plaatsvindt.

Prijs

Regulier € 13,50
CJP, Stadspas en studenten € 10,50

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

dinsdag 4 juni 2019 van 19:00 tot 21:00

Prijs

€ 13,50

Locatie

Keizersgracht 102 1015 CV, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 638 56 06

Organisatie