Is licht te vangen? Lezing door Femius Koenderink en Tiemen Cocquyt

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat is licht, wat is kleur, en wat zien we met licht eigenlijk van de wereld om ons heen? Natuurkundige Femius Koenderink en conservator Tiemen Cocquyt bespreken de zoektocht om te vangen wat licht is.

FNWI Collegetour Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen. Dit seizoen staat de reeks in het teken van het International Year of Light.

Licht fascineert de wetenschap al eeuwen: zien is immers ons eerste zintuig. Als conservator in Museum Boerhaave beheert Tiemen Cocquyt optische instrumenten die een fascinerend verslag geven van hoe natuurwetenschappers ontrafeld hebben wat de eigenschappen zijn van licht, breking en kleur, om vervolgens hiermee nieuwe instrumenten te bouwen om de wereld te bestuderen. Denk hierbij aan telescopen en microscopen om afbeeldingen te maken, of spectrometers om te ontrafelen welke kleuren licht de zon uitstraalt.

Ook nu is licht een hot topic: als natuurkundigen kennen we alles, van sterren tot cellen en atomen, door te meten hoe materie licht uitstraalt, absorbeert of verstrooit. Femius Koenderink is een hedendaagse lichtonderzoeker die werkt aan de allerkleinste zenders en ontvangers van licht: moleculen die enkele licht-deeltjes per keer versturen, verwerken en ontvangen. Hoe verhoudt zijn onderzoeksvraag, en zijn lab vol onderzoeksinstrumenten, zich met het natuurkundekabinet dat Tiemen Cocquyt beheert?

Wikimedia Commons, Jan Mehlich

Datum

woensdag 28 oktober 2015 van 20:00 tot 21:30

Organisatie