Is het universum rond? Lezing door Rob Roodenburg

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Rob Roodenburg bespreekt tijdens deze lezing een theorie van natuurkundige Emmy Noether. Deze theorie stelt dat het universum rond is zonder donkere energie.

Einstein noemde de kosmologische constante zijn grootste blunder. Onder een andere naam is deze later in het gangbare kosmologische model weer opgevoerd als ‘donkere energie’. Natuurkundige Emmy Noether heeft echter in haar theorie (1919) bewezen dat er voorwaarden zijn verbonden aan energiebehoud. Einstein vond haar briljant, maar negeerde het toen zij dat aan hem vertelde.

Rob Roodenburg en zijn coauteurs hebben Noethers theorie toegepast om de oplossing van Einsteins relativiteit voor het universum te repareren voor energiebehoud. Dit leidt tot een rond universum zonder donkere energie, een model dat niet veel afwijkt van Einsteins eerste model.

Over de spreker

Rob Roodenburg studeerde meettechniek en relativiteit aan de TU Delft. Samen met zijn twee coauteurs schrijft hij boeken voor loop-doctor.nl, een onafhankelijke denktank voor meet- en regeltechniek en astronomie. Zij behoren tot de zeer weinigen die systematisch alle benodigde berekeningen over relativiteit uitpluizen en waar nodig op aannames en mystiek corrigeren.

Prijs

Regulier € 7,-
Kinderen t/m 15 jaar € 3,50
Vrienden van het NRM € 3,50

Toegangskaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden mogelijk via e-mail.

Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Datum

zaterdag 3 februari 2018 van 10:30 tot 12:30

Prijs

€ 7,00

Locatie

Pelikaanweg 50 8218 PG , Lelystad Airport Nederland