Is het milieu de moeite waard? Maandelijkse informatieve discussieavond

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wil je onze aarde leefbaar houden, dan moet je duurzamer leven. In NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met drie wetenschappers over de trage actiebereidheid als het gaat om duurzaamheid.

Afval scheiden, spaarlampen gebruiken, minder vlees eten. Allemaal acties die bijdragen aan een duurzaam leven. Toch kan het allemaal nog duurzamer. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn duurzame transities nodig: omwentelingen in de samenleving richting iets totaal anders, zoals het overstappen op andere grondstoffen of het gebruikmaken van radicaal andere technieken.

Maar wat duurt het toch lang voordat iedereen in een elektrische auto rijdt, zonne- en windenergie gebruikt en vleesvervangers eet. Hoe kan dat? Waarom wil eigenlijk niemand minder vliegen en minder vlees eten, tenzij er een ontzettend goed alternatief is? Bevredig je liever jouw eigen behoeften dan dat je rekening moet houden met een prettige leefomgeving voor jouw kleinkinderen? Waarom kiezen mensen bijna altijd voor de korte termijn? En bestaan er strategieën om ons wat sneller duurzamer te maken? Desiree Hoving praat hierover met drie experts, die allemaal vanuit hun eigen perspectief dagelijks bezig zijn met duurzame transities.

Sprekers

Oud-minister en hoogleraar Jacqueline Cramer onderzoekt aan de Universiteit Utrecht hoe veranderingsprocessen naar duurzaamheid en de circulaire economie tot stand komen tussen verschillende partijen (overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en burgers).

Milieukundige en psycholoog Anjo Travaille adviseert bedrijven en overheden over het stimuleren van meer duurzaam gedrag.

Angela Ruepert is onderzoeker omgevingspsychologie in Groningen en onderzoekt waarom mensen wel of niet energie besparen.

Programma

19:30 – 20:00 uur Inloop
20:00 – 22:00 uur Discussieavond
20:50 – 21:10 uur Pauze met animatie
Bij welk toekomstscenario over eten voel jij je het meest thuis?
In samenwerking met The Future of Meat
22:00 – 22:30 uur Borrel

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden gewenst via het aanmeldformulier

Lees meer

In een wereld vol mogelijkheden wil je dat volgende generaties ook nog kunnen reizen, eten wat ze willen en voldoende energie hebben. Daarom is het nodig om anders gebruik te maken van grondstoffen en omgeving. Waarom doen mensen dat dan niet? Lees meer over waarom duurzame transities zo langzaam gaan en wat je kunt doen om ze te versnellen op de themapagina Naar een duurzame toekomst op NEMO Kennislink.

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live vertellen wetenschappers op een laagdrempelige manier over actuele ontwikkelingen in hun domein. Ze gaan in op onderwerpen die van invloed zijn op ons dagelijks leven.

In 2018 is het overkoepelende thema: ‘Alles onder controle’.

  • Controle over onze wil Over goede voornemens, doorzettingsvermogen en de illusie van (zelf)beheersing
  • Controle over onze portemonnee Over het verdwijnen van cash en de opkomst van bitcoins
  • Controle over ons voedsel Over kweekvlees, designer-groente en 3d-geprinte pizza’s
  • Controle over onze leeftijd Over oud worden en jong blijven
  • Controle over ons klimaat Over wolken maken, CO2-opslaan en wonen op het water
  • Controle over het leven Over levende zakjes moleculen en het nabouwen cellen in het lab

Datum

dinsdag 12 december 2017 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie