Iraanse poëziemiddag Dag in het teken van de Iraanse poëzie

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Iran is het land van dichters en verhalenvertellers. Bijna iedere Iraniër kent wel een strofe van de 14e-eeuwse dichter Hafez uit zijn hoofd en de gedichten van mysticus en filosoof Rumi vinden hun weg over de hele wereld. Beleef deze oude dichtkunst

Hoe komen de versregels terecht op antwoordapparaten en op de achterkant van vrachtwagens? In Iran is poëzie alomtegenwoordig. Beleef de cultuur en de poëzie door je op deze middag onder te dompelen in Iran.

Drents Museum

Programma

De middag begint met een lezing over de geschiedenis van de Iraanse dichtkunst en haar invloed op de moderne Iraanse cultuur: een levende traditie die een rol speelt in allerlei facetten van de maatschappij. Hoe kan het dat poëzie in Iran zo alomtegenwoordig is? Op deze en andere vragen geeft professor Asghar Seyed Gohrab antwoord. Hij is universitair hoofddocent van het programma Perzisch aan de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in de cultuur die de Iraanse dichtkunst omgeeft. Seyed Gohrab en de Nederlands-Iraanse dichter Nafiss Nia presenteren een bloemlezing uit de klassieke Iraanse poëzie en geven uiteraard een toelichting op de verzen.

Na de pauze maken we een sprong in de tijd naar de moderne poëzie. De korte film Shamlou: The Greatest Lover, The Most Alive, over de 20ste-eeuwse dichter Ahmad Shamlou, werd gemaakt door de Nederlands-Iraanse regisseur Farshad Aria. Hij maakt onafhankelijke documentaires, die zich vaak richten op immigranten. Nafiss Nia draagt haar eigen werk voor in het Nederlands en Perzisch. Farid Sheek verzorgt muzikale intermezzo’s tussen de programmaonderdelen. Hij bespeelt de daf, een traditionele Perzische lijsttrommel.

Prijs

Deze poëziemiddag kost €7,50 in combinatie met een geldig entreeticket.

Reserveren

Reserveren is verplicht via mail of telefoon +31 (0)5 923 77 709

Datum

zondag 16 september 2018 van 14:00 tot 16:30

Prijs

€ 21,50

Locatie

Brink 1 9401 HS, Assen Nederland

Contact

+31 (0)5 923 77 709

Organisatie