Ik bewaar, dus ik ben Documentaire en gesprek

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Sommige mensen bewaren alles, anderen leven het liefste met zo min mogelijk spullen. Na de documentaire 'Bewaren' gaat filosoof Lisa Doeland met het publiek in gesprek over het nut van bewaren.

Aan de spullen in de documentaire Bewaren kleven betekenisvolle herinneringen. Juist die herinneringen en verhalen nodigen volgens filosoof Lisa Doeland uit tot bewaren. Zo gooi je dingen ook minder snel weg. Maar in de consumptiemaatschappij heb je heel gemakkelijk toegang tot een oneindige stroom nieuwe spullen. Is dat misschien de reden waarom je jezelf niet meer zo makkelijk aan ze hecht en dus massaal ‘ontspult’? Hoe verhoudt de mens zichzelf tot zijn persoonlijke eigendommen?

Gespreksleider Tjidde Tempels trapt de avond af met Doeland. Zij neemt een waardevol object mee uit haar persoonlijke collectie. Wat betekent het object voor haar? Hierna start de documentaire Bewaren. Na afloop van de film gaat Tempels samen met Doeland in op de verhouding tot de eigendommen. Waarom bewaart men?

Bewaren

Haar hele leven lang bewaart regisseuse Digna Sinke allerlei dingen, variërend van suikerzakjes en oude kranten tot al haar agenda’s vanaf 1964. In de documentaire Bewaren gaat ze op zoek naar de redenen waarom ze dat doet. Er is namelijk een tegenbeweging in gang gezet van mensen die bijna niets meer bewaren. In een minimalistisch leven in de 21e eeuw gaat het om ervaringen in plaats van herinneringen; digitale nomaden hebben immers alleen een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon nodig. Sinke vraagt zich af of het echt bijna afgelopen is met de wereld zoals zij die gekend heeft, en of zij zich ook moet ontdoen van de ballast die haar verhindert in het nu te leven.

Over de sprekers

Filosoof Lisa Doeland is programmamaker bij Radboud Reflects. Daarnaast promoveert ze op een filosofie van het afval, waarbij ze tevens ingaat op onze verhouding tot onze spullen. Is die relatie door de jaren heen veranderd? Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze Onszelf voorbij; Kijken naar wat we liever niet zien.

Politicoloog en filosoof Tjidde Tempels doet aan Wageningen Universiteit onderzoek naar de sociale verantwoordelijkheid van voedselbedrijven.

Prijs

Regulier € 9,50
Scholieren en studenten € 7,-

Aanmelden

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

woensdag 16 mei 2018 van 19:30 tot 22:15

Prijs

€ 9,50

Locatie

LUX Mariënburg 38-39 6511PS, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie