IJs van Groenland en Antarctica NESSC Kerstlezing 2015

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Kerstlezing 2015 van het Netherlands Earth System Science Centre wordt dit jaar gegeven door Michiel van den Broeke. Hij vertelt over de ijskappen van Groenland en Antarctica en de invloed van klimaatverandering op deze kappen.

Reis af naar Groenland en Antarctica, waar zich vrijwel al het landijs op aarde bevindt. De ijskappen die je hier aantreft zijn zo groot, dat ze hun eigen klimaat creëren. Op Antarctica bevinden zich de krachtigste winden (gemiddeld windkracht 8) en de allerlaagste temperaturen (-95 graden Celsius) op Aarde. Door de kou heeft zich een kilometers dikke ijskap gevormd die voldoende water bevat om wereldwijd de zeespiegel met gemiddeld bijna 60 meter te laten stijgen. Een ijskern die je op het midden van de Antarctische ijskap boort brengt je zomaar een miljoen jaar terug in de tijd!

De Groenlandse ijskap is bijna 10 keer zo klein en heeft een veel gematigder klimaat. In de zomer vormen zich hier grote smeltwatermeren, maar ook ontdekten wetenschappers recentelijk een enorm, honderden kilometers lang waterreservoir dat zich schuilhoudt in de diepe sneeuw.

Wat verklaart deze extreme klimaatomstandigheden? Worden deze ijskappen bedreigd door de opwarming van de aarde? En wat betekent dat voor de stijging van de zeespiegel? Deze en andere vragen komen tijdens de lezing aan bod, maar natuurlijk gaan we ons ook gewoon vergapen aan de grootse landschappen van deze verre en koude streken.

Joshua Brown, University of Vermont

Michiel van den Broeke is als hoogleraar Polaire Meteorologie verbonden aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek van de Universiteit Utrecht. Voor zijn onderzoek deed hij veldwerk in IJsland, Svalbard, Groenland en Antarctica. In 2015 ontving hij de Louis Agassiz Medal van de European Geosciences Union en werd hij gekozen als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Aanmelden

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

zondag 20 december 2015 van 16:00 tot 18:00